Danmarks plass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Danmarksplass)
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°22′35,66″N 5°20′19,3″Ø

Utkastet "Piazza", utført av arkitekt J. Munthe Bull, fikk 2. premie i konkurransen om Danmarks plass. Arkivet etter Rådmannen for 4.avdeling, Bergen kommune/Bergen Byarkiv.
Danmarks plass, sett fra nord.
Danmarks plass er svært forurenset om vinteren.

Danmarks plass[1] (ofte skrevet Danmarksplass) er en plass i Årstad bydel mellom Kronstad og Solheim, rett sør for Bergen sentrum. Plassen het opprinnelig «Kronstadtorget», men fikk sitt nye navn til ære for Danmarks humanitære innsats under andre verdenskrig. Tre viktige bygg på Danmarks plass er nå nedlagte apoteket Bien, Forum kino og Krohnsminde stadion.

På Danmarks plass og området rundt (Solheimsgaten og Solheimsviken) er det idrettsanlegg, videregående skole, NAV-kontor, avisredaksjoner, restauranter, leger, tannleger, apotek, post, frisører, treningsstudio, bensinstasjon, taxiholdeplass og en rekke butikker, boligblokker, servicetilbud og næringsvirksomheter. I 2013 ble et psykiatrisk sykehus tatt i bruk. Like sør for plassen er Kronstadparken under utbygging. Ferdig utbygget vil området få rundt 3500 arbeidsplasser, 350 boliger, butikker, bevertning og annen næringsvirksomhet.

Den søndre hovedinnfartsåren til byen (Fjøsangerveien, del av E39) går over Danmarks plass, og krysser her veiforbindelsen Ibsensgate-Michael Krohns gate, som er sterkt trafikkerte hovedveier i øst-vestlig retning. Området er derfor preget av trafikk. Hvert døgn passerer mer enn 62 000 kjøretøyer gjennom Danmarks plass,[2] flertallet langs nord/syd aksen. Området er sterkt plaget av luftforurensning, særlig i vinterhalvåret da det såkalte "giftlokket" legger seg over området.

Bygging av Mindetunnelen fra strekningen nord for Danmarks plass til Fjøsanger har vært foreslått som en løsning som kan få bort køene og forurensningen i store deler av Bergensdalen ved at hoveddelen av trafikken nord-sør ledes under jorden. Prosjektet har så langt (2017) ikke nådd opp på statens priotiteringsliste i Nasjonal transportplan, til tross for at det bor rundt 30 000 mennesker i det berørte området. Disse oppfordres tidvis til å holde seg innendørs på grunn av utslippsverdier over det helsemessig forsvarlige.

Bybanen i Bergen går over Danmarks plass og holdeplassen Danmarks plass ligger her. Banen ble åpnet 22. juni 2010.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]