Hopp til innhold

Arboretet og Botanisk hage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Det norske arboret»)
For den opprinnelige og eksisterende Botanisk hage i Bergen sentrum, se Muséhagen.
Arboretet og Botanisk hage ligger helt sør på Bergenshalvøya.
Blondehuset er en kafe og forsamlingshus sentralt plassert i arboretdelen av Arboretet og Botanisk hage
Rosariet i full blomst
Japanske asalea fra Kultivarsamlingen i Nydalen.

Arboretet og Botanisk hage er en del av Universitetsmuseet i Bergen og ligger på Milde ved Bergen. Anlegget består av Det norske arboret øst for og Botanisk hage vest for den del av Mildevegen som går gjennom området (kun for prioritert trafikk). Samlingene består av mer enn 5000 planteslag, blant annet med nordens største rhododendronsamling med vel 600 kultivarer og vel 300 arter. Rosesamlingen teller 500 sorter og er den største i landet.

Terrenget er småkupert og vekslende med et idyllisk lite tjern og lang strandlinje med fine badeplasser, veier og stier som de fleste kan bruke, også rullestolbrukere, men det finnes også stier som krever større førlighet og godt fottøy.

Det norske arboret er en stiftelse som drives av Universitetet i Bergen, Bergen kommune, Landbruksdepartementet og Hordaland fylkeskommune, der virksomheten er drift av et arboret på Milde i Bergen. Arboretet ble etablert i 1971 av Universitetet i Bergen, Landbruksdepartement og Fana kommune, Bergen kommune samt Fritz C. Rieber, som Stiftelsen Det norske arboret – i dagligtale Arboretet på Milde.

Stiftelsen fikk tilgang på skogen som tilhørte Store Milde, et område på 530 dekar, av Fana kommune. Senere er dette utvidet med 110 dekar. Daværende kronprins Harald åpnet arboretet 27. mai 1971 ved å plante en eik. Arboretet består av en del med naturlig furuskog og en annen del med løvskog. Da Det norske arboret feiret sin 25-årsdag i 1996 åpnet Universitetet i Bergen sin nye botaniske hage på en del av arealet (ca. 70 mål). Denne Universitetets Botaniske hage erstatter den gamle botaniske hagen (Muséhagen) på 10 mål på Nygårdshøyden i Bergen sentrum.

Arboretet

[rediger | rediger kilde]
Lynghage, gitt som gave 21. august 1996 av Arboretets venner i forbindelse med Det norske arborets 25 årsdag. Foto: Arboretet og Botanisk hage

Arboretdelen av samlingene ble etablert i 1971 på initiativ fra Fritz C. Rieber. Arboretet dekker ca. 500 mål.

  • Rosariet ligger i Naustdalen og er ordnet i tre deler: Selve Rosariet med moderne roser som egner seg for Vestlandet. Den historiske bakken med hagerosenes historie og roser samlet fra gamle hager. Villrosebakken med ville roser fra hele verden ordnet etter slektskap.
  • Rhododendon er ordnet i to samlinger: en kultivarsamling i Nydalen (langs vegen) med ca. 600 sorter som er krysset frem på planteskoler. Og en artssamling inni skogen ved Mørkevannet, der ville arter fra hele verden er ordnet systematisk.
  • Lynghagen ble gitt som gave 21. august 1996 av Arboretets venner i forbindelse med Det norske arborets 25-årsdag. Her er lyng av alle slag, og blomstring stort sett hele året.
  • Blondehushagen er en samling av historiske hageplanter. Det meste var å finne i hagene på Vestlandet før 1900.

Trær og busker fra andre verdensdeler. I store deler av arboretet er plantene geografisk ordnet. Europeiske trær og busker fra parkeringsplassen på Dalsmyra og inn til Mørkevannet. Asiatiske trær og busker øst for mørkevannet (nord og sør for rhododendron artssamlingen). Amerikanske trær og busker fra Oldertøset til Brandaneset. Planter fra den sydlige halvkule mellom veksthuset og administrasjonen.

Botanisk hage

[rediger | rediger kilde]
Inngangen til Japanhagen i Botanisk hage

Universitetets Botanisk hage lå tidligere rundt De naturhistoriske samlingeneNygårdshøyden, det som nå heter Muséhagen i Bergen sentrum. Siden dette området på 10 mål ble for lite ble det vedtatt å danne en ny hage på Milde. Den nye botaniske hagen ble åpnet 21. august 1996 og består av et anlegg på ca. 70 mål.

  • Fjellhagen har fjellplanter fra alle verdensdeler. Hagen har også en egen avdeling for dyrkede fjellplanter, samt foss og dam.
  • Kjøkkenhagen har mange varierende utstillinger med tema mat.
  • Japanhagen er en japansk vennskapshage med mose, stein og lykter.
  • Fægris vannvisjon viser det store biologiske mangfoldet i og rundt Mildevannet.
  • Lønningen lystgård Universitetets nye storstue med selskapslokale, undervisningsrom og kontorer. I hagen utenfor er bl.a. Arkimedes' labyrint, en høy hekklabyrint

I Botanisk hage er det mange arrangementer hvert år. For informasjon om disse, er det lurt å følge Arboretet og Botanisk hage, Milde på Facebook.

Den gamle Muséhagen med gartnerbygning og veksthuset Palmehuset, og 3 kunstige dammer eksisterer i bybildet akkurat som tidligere med sitt store antall planter, og er fredet etter forskrift i 2013, og er slik bevart intakt som en botanisk hage i byen.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]