Rieber & Søn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Rieber & Søn ASA (OSE: RIE) var et norsk industrikonsern og allmennaksjeselskap som omfattet flere virksomheter innen næringsmiddelindustrien i Norge og i Europa. Rieber & Søn markedsførte, produserte og solgte en rekke kjente merkevarer i dagligvarebutikker i Norden og Sentral- og Øst-Europa. Rieber & Søn sitt hovedkontor lå på Nøstet i Bergen. Siste konsernsjef var Frank Mohn. I august 2012 ble Rieber & Søn kjøpt av Orkla ASA, og senere slått sammen med Stabburet til det nye selskapet Orkla Foods Norge.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

I en stor dagligvarebutikk i Norge kan en finne over 500 ulike produkter fra Rieber & Søn. Blant de mer kjente merkene er Toro (supper og sauser), Denja (salater, pålegg, majones), Mr. Lee (nudler og woksauser), Ming og Geisha (ris), Heistad (sukkerfritt syltetøy), Vossafår (spekemat) og Vestlandslefsa. Selskapet hadde også krydderproduktene under merkenavnet Black Boy, men har siden endret navnet på disse produktene til Toro Krydderier.

Konsernet hadde produksjonsvirksomheter i syv land og rundt 3000 ansatte, 65 % utenfor Norge. Det var ellers representert gjennom salgs- og markedskontorer i ytterligere seks land.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den tyske forretningsmannen Paul Gottlieb Rieber (1809–1898) kom til Bergen i 1817 med emigrantskipet «de Zee Ploeg» og grunnla Rieber & Søn som en handelsbedrift og eddikfabrikk i Bergen i 1839. Etter andre verdenskrig utvidet konsernet med oppkjøp innen flere industriområder, og i 1987 ble selskapet slått sammen med byggevarefirmaet Jacob Neumann og Nodest Industrier. Etter fusjonen ble Rieber & Søn notertOslo Børs. I 1992 overtok konsernet Vitana i Tsjekkoslovakia og begynte dermed engasjementet i Sentral- og Øst-Europa. I 2000 forlot Rieber og Søn konglomeratmodellen for sin næringsvirksomhet, en prosess ledet av Asbjørn Reinkind, og har siden satset utelukkende på næringsmidler.

I forbindelse med selskapets 150-årsjubileum i 1989 ga Rieber & Søn 10 000 rhododendroner og skulpturen Vårfornemmelser av Fritz Røed som en gave til Bergen by. Skulpturen er plassert ved Fjellveien.

20. august 2012 ble det offentliggjort at Orkla ASA kjøper Rieber & Søn fra familien Rieber. Kjøpet skal godkjennes av Europakommisjonen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «ORKLA KJØPER RIEBER & SØN». Orkla ASA. 20. august 2012. Besøkt 29. august 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]