Flood

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Flood er en norsk slekt som stammer fra Jørgen Ibsen (død 1667 i Tønsberg). Hans fødselsår, fødested og foreldre er ikke kjent. Han drev skipsrederi, var kirkeverge og 1661-1667 rådmann i Tønsberg. I ekteskapet med Anne Christophersdatter Stockman (død 1667) ble de foreldre til seks barn som var umyndige da foreldrene døde. Barna kom til morens slektninger.

Navneformen Flod ble tatt i bruk av sønnen Christopher Jørgensen Flod (død 1711 i Skien) som var student fra Odense i 1673 og ble lærer og rådmann i Skien, samt av dennes brorsønn Peder Pedersen Flod (død i Skien 1727) som også hadde utdannelse fra Danmark og ble kemner i Skien. Deres etterkommere endret navneformen til Flood.

Det er ikke påvist noen slektsforbindelse til andre slekter Flod eller Flood i Norge, Storbritannia eller andre land.

Fra Peder Pedersen Flod og ektefellen Gjørol Hansdatter Møller (død 1769) stammer den nålevende slekten.

Noen kjente slektsmedlemmer[rediger | rediger kilde]

Slektsvåpen[rediger | rediger kilde]

Seglene til Christopher Jørgensen (død 1711) og Peder Pedersen Flod (død 1727) har våpen med i skjoldet en fugl med kvist i nebbet og på hjelmens plass et hjerte med tre oppvoksende blomster.

Fra ca 1810 har slekten brukt en engelsk slekt Floods våpenskjold som sitt slektsvåpen: I grønt en sparre fulgt av tre ulvehoder, alt sølv. Som hjelmtegn et gull løvehode.

I stedet for hjelm er brukt løvehodet oppvoksende fra en rangkrone. Slektsmedlemmer har også brukt griffhoder i stedet for ulvehodene og et griffhode i stedet for løvehodet.

Peder Jørgensen Flood (død 1832) brukte i sitt segl et våpen med i skjoldet en heraldisk venstrevendt fugl sittende på et pentagram og som hjelmtegn en sittende venstrevendt fugl. Dette er ikke kjent fra andre i slekten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jørgen Wright Flood: Skiensfamilien Flood og dens legatberettigede Descendenter, Kristiania 1884
  • Ingeborg Flood: Skiensfamilien Flood, Larvik 1961
  • Hans Cappelen: Norske slektsvåpen, Oslo 1969 (2. opplag 1976)
  • H. L. Løvenskiold: Heraldisk nøkkel, Oslo 1978
  • Hans Cappelen: «Våpensegl og slektspapirer fra Skiens-distriktet», i Norsk slektshistorisk tidsskrift, bind 35, Oslo 1996, side 445–463, og lagt ut på nettet med bilder av segl og våpen for slektsmedlemmer Flood [1]