Bucks Fizz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bucks Fizz
Bucks Fizz på scenen i 2015.
OpphavStorbritannia, Storbritannia (1981)
SjangerPopmusikk
Aktive år1981
PlateselskapRCA
Nettstedhttp://www.bucksfizz.co.uk

Bucks Fizz er en britisk popgruppe stiftet i 1981 for å delta i Eurovision Song Contest samme år. De vant konkurransen med sangen «Making Your Mind Up» og fikk en suksessfull popkarriere.[1] Gruppen bestod opprinnelig av Bobby G, Cheryl Baker, Mike Nolan og Jay Aston.

Bucks Fizz hadde sin storhetstid i 1980-årene, men gruppen ga ut et nytt musikkalbum i 2017.[2]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

11. mars 1981 slo den relativt ukjente gruppen Bucks Fizz syv andre artister i konkurransen A Song for Europe, den britiske nasjonale finalen i Eurovision Song Contest. De fulgte dermed «tradisjonen» med grupper med to menn og to kvinner som ble etablert etter at ABBA vant konkurransen i 1974. Gruppen ble satt sammen av produsent- og låstkriverparet Nichola Martin og Andy Hill spesielt for denne anledningen. Baker hadde tidligere vært et medlem av gruppen Co-Co, som hadde kommet på ellevteplass i Eurovision Song Contest 1978 for Storbritannia med bidraget «The Bad Old Days».

Bucks Fizz representerte så Storbritannia i den internasjonale finalen i Dublin i Irland. De fremførte «Making Your Mind Up», som blir husket spesielt for dansenummeret hvor Mike Nolan og Jay Aston rev av skjørtene til jentene i gruppen.[3] Bucks Fizz vant konkurransen, men marginen ned til andreplassen var på bare fire poeng. «Making Your Mind Up» ble en nummer én-hit i ni ulike land, og gruppen opplevde en hektisk periode med promotering for albumet med gruppenavnet, og deres neste to album, Are you ready? (1982) og Hand Cut (1983), solgte til gull. Mot slutten av 1983 hadde gruppen mistet fotfestet som Storbritannias mest-selgende gruppe da singlene London Town og Rules Of The Game plasserte seg som 34 og 57 på den engelske salgslisten. Gruppen bestemte seg for å ta en pause tidlig i 1984, i frykt for at overeksporering var grunnen til salgsnedgangen.

På dette tidspunktet hadde gruppen fått store interne problemer, og det ble etterhvert kjent at det yngste medlemmet, Jay Aston, hadde hatt en affære med gruppens låtskriver, Andy Hill, og Aston sluttet etter en turbulent periode hvor gruppen blant annet hadde vært involvert i en buss-ulykke, hvor Mike Nolan var den hardest skade, med blødninger i hjernen. Aston solgte senere historien sin til pressen, under tittelen «The hateful, bitchy world of Bucks Fizz», mens den daværende gruppens medlemmer la skylden på Aston. Aston ble senere saksøkt av plateselskapet, og sto igjen med store økonomiske problemer og uten platekontrakt. Aston ble erstattet med 21-årige Shelley Preston, og gruppen fortsatt ut 1980-tallet uten de store hitene. Aston, Baker og Nolan turnerer nå[når?] som «The Original Bucks Fizz», ettersom Bobby G og hans kone eier navnet «Bucks Fizz», som de også turnerer som.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bucks Fizz | Biography & History». AllMusic (engelsk). Besøkt 2. januar 2019. 
  2. ^ «The Fizz are back with a bang for their Bucks!». eurovision.tv. Besøkt 2. januar 2019. 
  3. ^ «30 years ago today - Bucks Fizz win for United Kingdom». eurovision.tv. Besøkt 2. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser og prestasjoner
Forrige vinner:
 Irlands flagg Irland
Johnny Logan
med «What's Another Year» 
Vinner av Eurovision Song Contest
Neste vinner:
 Tysklands flagg Tyskland
Nicole
med «Ein bißchen Frieden» 
Forgjenger :
Prima Donna
med «Love Enough for Two»


Storbritannia i Eurovision Song Contest
1981
Etterfølger :
Bardo
med «One Step Further»