Mark Shuttleworth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mark Shuttleworth
Mark Shuttleworth by Martin Schmitt.jpg
Født18. september 1973 (44 år)
Welkom
Utdannet ved Western Province Preparatory School, Rondebosch Boys' High School, Diocesan College, Universitetet i Cape Town
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Nasjonalitet Sør-Afrika

Mark Richard Shuttleworth (født 18. september 1973) er en sørafrikansk forretningsmann som var den andre selvfinansierte romturist og den første afrikaner i verdensrommet.[1] Han er best kjent for sitt lederskap av Ubuntu Linux.

Shuttleworth bor for tiden i London og har britisk statsborgerskap i tillegg til sitt opprinnelige sørafrikanske statsborgerskap.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Shuttleworth ble født i Welkom i provinsen Free State i Sør-Afrika.

Etter å har gått på Diocesan College, fikk Shuttleworth en grad innen forretningsvitenskap i finans og informasjonssystemer ved Universitet i Cape Town.

Arbeid[rediger | rediger kilde]

Shuttleworth startet Thawte i 1995, som spesialiserte seg på digitale sertifikater og sikkerhet på internett som han senere solgte til VeriSign i desember 1999 og tjente R 3,5 milliarder (omtrent 575 millioner USD).

I september 2000 startet Shuttleworth HBD Venture Capital, som tilbyr venturekapital.

I mars 2004 startet han Canonical Ltd for å promotere og kommersielt støtte fri programvare-prosjekter.

Linux[rediger | rediger kilde]

1990-tallet deltok Shuttleworth som en utvikler av Debian, et operativsystem for datamaskiner. I 2004 returnerte han til Linux-verdenen og finansierte utviklingen av Ubuntu, en brukervennlig Linux-distribusjon (basert på Debian), gjennom firmaet sitt, Canonical Ltd.

I 2001 startet han Shuttleworth-stiftelsen, en non-profit organisasjon viet sosial nyskapning som også finansierer utdannelse og fri kildekode-prosjekter i Sør-Afrika, slik som The Freedom Toaster.

I 2005 finansierte han Ubuntu Foundation og gjorde et første innskudd på 10 millioner USD. Innen Ubuntu-prosjektet blir Shuttleworth ofte referert til under tittelen den Selvutnevnte menneskekjære diktatoren på livstaid eller SABDFL (Self Appointed Benevolent Dictator For Life).[2] I september 2005 kjøpte han 65% av ImpiLinux.[3]

15. oktober 2006 ble det kunngjort at Mark Shuttleworth ble den første skytshelgen av KDE, den høyeste utmerkelsen en sponsor kan oppnå.[4]

Mark Shuttleworth, den første afrikaneren i verdensrommet

Romturist[rediger | rediger kilde]

Shuttleworth oppnådde å bli berømt over hele verden den 25. april 2002 som en sivil kosmonaut ombord i den russiske Sojuz TM-34. Turen skal ha kostet omtrent 20 millioner USD. To dager senere ankom Soyuz-romskipet Den internasjonale romstasjonen (ISS), hvor han tilbrakte åtte dager med å delta i eksperimenter knyttet til forskning på aids og genomer. Den 5. mai returnerte han til Jorden. For å kunne være med på flyvningen, måtte Shuttleworth gå gjennom ett år med trening og forberedelser, inkludert syv måneder i Star City, Russland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Shuttleworth er den første borger av et uavhengig afrikansk land som har vært i rommet. En annen astronaut, som også var født i Afrika, Patrick Baudry, var i rommet før Shuttleworth, men fordi Kamerun fortsatt var en fransk koloni da Baudry ble født, er han regnet som en fransk statsborger.
  2. ^ «Ubuntu carves niche in Linux landscape». CNET. Arkivert fra originalen 2012-05-27. 
  3. ^ «Shuttleworth bets on ImpiLinux». MyADSL. 29. september 2005. Besøkt 28. august 2006. 
  4. ^ «Mark Shuttleworth Becomes the First Patron of KDE». KDE. 15. oktober 2006. Besøkt 16. oktober 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]