Kompatibilitet (teknologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kompatibel»)

Kompatibilitet (fra latinsk compassio, sympati) innebærer at flere teknologiske systemer følger samme standard og derfor kan brukes sammen. Slike systemer blir også betegnet som kompatibel eller kompatibel med, som også betyr forenlig med. På engelsk kom uttrykket i bruk midt på 1400-tallet[1].

Et kompatibelt industriprodukt kan brukes sammen med infrastruktur, programvare eller maskinvare opprinnelig beregnet på andre; det kan følge en bransjestandard eller industristandard. Utvikling av kompatible produkter har ofte hatt stor betydning for utbredelsen av slike standarder.

På norsk ble betegnelsen først brukt om IBM-kompatible datamaskiner, dvs. datamaskiner som kunne bruke programvare og i noen tilfeller maskinvare og tilleggsutstyr (pluggkompatible) beregnet på IBMs datamaskiner (jf. datakompatibilitet). Et nytt operativsystem er bakoverkompatibelt hvis også eldre programmer kan brukes. Dette gjelder f.eks. Windows 8.

Utenom EDB- eller IKT-bransjen brukes uttrykket sjelden i norsk. Men en kombitrikk kan sies å være kompatibel med jernbanenettet fordi den også kan gå på ordinære jernbaner, noe en vanlig trikk ikke er i stand til fordi den har et annet strømsystem.

Referanser[rediger | rediger kilde]