Den ukrainsk-ortodokse kirke (Moskva-patriarkatet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den ukrainsk-ortodokse kirke (Moskva-patriarkatet)
KortnavnUOC, УПЦ
HovedgrenDen russisk-ortodokse kirke[1]
LederOnufrij (13. august 2014)[2]
LedertittelMetropolitt av Kyiv og hele Ukraina
LivssynOrtodoks[3]
GeografiUkraina
HovedkontorTrapezna tserkva Antonija i Feodosija Petsjerskykh
Nettstedorthodox.org.ua (uk)
church.ua (uk)
church.ua (en)

Moskva-patriarkatets ukrainsk-ortodokse kirke er én av de to største kirkene i Ukraina. Den er én av flere kirker som gjør krav på navnet ukrainsk-ortodoks, men er den eneste som er i kommunion med de andre ortodokse kirkene. Kirka utgjør en selvstyrt delkirke av Moskva-patriarkatet og ledes av metropolitten av Kiev og hele Ukraina, Onufrij (Berezovs'kij) fra 2014.

Moskva-patriarkatets ukrainsk-ortodokse kirke angir å ha 11 000 menigheter. Medlemstallet er noe usikkert, men meningsmålinger antyder at 26 % av den ukrainske befolkningen er tilhengere av Moskva-patriarkatets ukrainsk-ortodokse kirke. Dermed er den noe mindre enn Kiev-patriarkatets ukrainsk-ortodokse kirke.

Kirka er best representert i de østlige og sydlige delene av Ukraina. Som liturgisk språk brukes for det meste gammelkirkeslavisk.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Kart over eparkiene i Ukraina

Moskva-patriarkatets ukrainsk-ortodokse kirke består av 51 eparkier (bispedømmer), hvorav ett er metropolitansetet:

Historie[rediger | rediger kilde]

For historia til den ukrainsk-ortodokse kirke før 1688 se metropolitten av Kiev.

Den ortodokse kirke i dagens Ukraina – opprinnelig underlagt patriarken av Konstantinopel – ble i 1688 en del av den russisk-ortodokse kirke. Metropolitten av Kiev mistet dermed sin ledelsesfunksjon over de ukrainske bispedømmene, og fikk redusert sin tittel fra metropolitt av Kiev og hele Rus til metropolitt av Kiev og Halytsj.

Etter Den ukrainske folkerepublikkens uavhengighet i 1918 innrømmet den russisk-ortodokse kirke autonomi til den ukrainske kirka. Autonomien ble imidlertid tilbakekalt i 1921, etter at hele Ukraina hadde blitt innlemmet i Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk. Istedenfor ble den ukrainske kirka gjort til et eksarkat, men pga. borgerkrigen kunne ikke eksarken innsettes før i 1924. Misnøye med hva enkelte oppfatta som russisk-ortodokst fremmedstyre førte til grunnleggelsen av den ukrainske autokefale ortodokse kirke (som eksisterte fra 1921–36; 1942–44 og igjen fra 1990).

1990 fikk kirka igjen en stor grad av autonomi. Metropolittens tittel ble samtidig endra fra eksark av Ukraina til metropolitt av Kiev og hele Ukraina. Et russisk-ortodokst bispemøte avslo i 1992 en søknad fra den ukrainske kirke om autokefali (full selvstendighet). Da metropolitt Filaret av Kiev deretter stilte seg i spissen for grunnleggelsen av Kiev-patriarkatet, ble han erklært for avsatt. På et ukrainsk kirkemøte av biskoper som var lojale mot Moskva-patriarkatet, ble Vladimir Sabodan valgt til Filarets etterfølger.

Metropolitter[rediger | rediger kilde]

Se liste over metropolitter av Kiev for metropolitter før 1990.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]