Den georgiske ortodokse og apostoliske kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den georgiske ortodokse og apostoliske kirke
HovedgrenDen ortodokse kirke
Grunnlagt5. århundre (Julian)
GrunnleggerSt. Nino bragte kristendommen til landet.
LederPatriarken av Mtskheta
Antall medlemmerCa fem millioner
LandGeorgia
Nettstedhttp://www.patriarchate.ge (georgisk)

Den Georgiske kirke er en selvstendig del av Den ortodokse kirke. Kirken teller omkring 5 000 000 medlemmer (82 % av Georgias befolkning) og spiller en viktig rolle når det gjelder kultur og tradisjoner i Georgia.

Kirken regnes for å være et av de eldste kristne samfunnene. En kvinne ved navn St. Nino sies å ha brakt kristendommen til området på 300-tallet. Kirken stod i begynnelsen under patriarkatet i Antiokia, men ble selvstendig på slutten av 400-tallet.[trenger referanse] Kirken var opprinnelig monofysittisk som den armenske, men forlot monofysittismen etter kirkemøtet i Kalkedon ved Konstantinopel. I år 506 brøt den ut og dannet en nasjonal og autokefal (selvstendig) kirke.[1] Biskopen av Mtskheta ble kirkens øverste myndighet og fikk tildelt tittelen Catholicos av Kartli. Fra 1010 har han båret tittelen patriark.[trenger referanse]

Russland okkuperte Georgia i 1801. I 1811 ble kirken underlagt synoden i Den russisk-ortodokse kirke. Til tross for forsøk fra russernes side på å undertrykke kirken i årene som fulgte, synes den å ha blitt ganske godt behandlet under Josef Stalins styre. Han hadde selv en gang gått på presteseminar i Georgia. Kirken ble igjen anerkjent av den russisk-ortodokse kirken som autokefal[1] (selvstendig) i 1943.

Referanser[rediger | rediger kilde]