Den georgiske ortodokse og apostoliske kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den georgiske ortodokse og apostoliske kirke
HovedgrenDen ortodokse kirke
Grunnlagt5. århundre (Julian)[1]
GrunnleggerSt. Nino bragte kristendommen til landet.
Utgått fraDen ortodokse kirke i Antiokia
LederIlia II av Georgia (25. desember 1977)
LedertittelKatolikos-patriark av hele Georgia
LivssynOrtodoks[2]
LandGeorgia
HovedkontorTbilisi
Nettstedwww.patriarchate.ge (ka)

Den Georgiske kirke er en selvstendig del av Den ortodokse kirke. Kirken teller omkring 5 000 000 medlemmer (82 % av Georgias befolkning) og spiller en viktig rolle når det gjelder kultur og tradisjoner i Georgia.

Kirken regnes for å være et av de eldste kristne samfunnene. En kvinne ved navn St. Nino sies å ha brakt kristendommen til området på 300-tallet. Kirken stod i begynnelsen under patriarkatet i Antiokia, men ble selvstendig på slutten av 400-tallet.[trenger referanse] Kirken var opprinnelig monofysittisk som den armenske, men forlot monofysittismen etter kirkemøtet i Kalkedon ved Konstantinopel. I år 506 brøt den ut og dannet en nasjonal og autokefal (selvstendig) kirke.[3] Biskopen av Mtskheta ble kirkens øverste myndighet og fikk tildelt tittelen Catholicos av Kartli. Fra 1010 har han båret tittelen patriark.[trenger referanse]

Russland okkuperte Georgia i 1801. I 1811 ble kirken underlagt synoden i Den russisk-ortodokse kirke. Til tross for forsøk fra russernes side på å undertrykke kirken i årene som fulgte, synes den å ha blitt ganske godt behandlet under Josef Stalins styre. Han hadde selv en gang gått på presteseminar i Georgia. Kirken ble igjen anerkjent av den russisk-ortodokse kirken som autokefal[3] (selvstendig) i 1943.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]