Den moldovsk-ortodokse kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Biserica Ortodoxă din Moldova(moldovsk)
Православная Церковь Молдовы(russisk)
Moldovas ortodokse kirke
Biserica Ortodoxă din Moldova(moldovsk) Православная Церковь Молдовы(russisk)
Herrens fødsel-katedralen i Chișinău
HovedgrenDen russisk-ortodokse kirke
Grunnlagt1992
Utgått fraDen russisk-ortodokse kirke
LederMetropolitten av Chișinău og hele Moldova
Antall medlemmer2 500 000
HvorMoldova
Nettstedhttp://mitropolia.md

Den moldovsk-ortodokse kirke er den største av to ortodokse kirker i Moldova. Den utgjør en selvstyrt delkirke innen den russisk-ortodokse. Kirka blir imidlertid ikke godtatt av patriarken av Romania, som i stedet anerkjenner den bessarabisk-ortodokse kirke. Folketellinga skiller ikke mellom de to kirkene, men det anslås at nesten 80 % av landets ortodokse (74 % av befolkninga) er medlemmer av den moldovsk-ortodokse kirke.

Kirkas primas (overhode) er metropolitten av Chișinău og hele Moldova, for tida Vladimir Cantarean (siden 1992). Som liturgisk språk brukes hovedsakelig moldovsk.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Kirka er organisert i seks eparkier:

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: den ortodokse kirke i Moldova

Chișinău eparki ble oppretta i 1813, ett år etter at Bessarabia hadde falt til Russland. Kirken i landet ble dermed løst fra Konstantinopel-patriarkatet og underlagt den russisk-ortodokse kirke. I årene 1918 til 1944 var eparkiet del av det nygrunnlagte rumensk-ortodokse patriarkatet – en beslutning som den russisk-ortodokse kirke anså som illegitim og fikk reversert etter Sovjetunionens anneksjon av Moldova.

Etter Moldovas uavhengighet i 1991 oppretta deler av den moldovske kirka på nytt kontakter med den rumensk-ortodokse (se bessarabisk-ortodoks kirke), noe den russisk-ortodokse igjen fordømte som skismatisk. Patriarken av Moskva opphøya i 1992 Chișinău eparki til metropolitanbispedømme og utstyrte det med delvis selvstyre. De andre eparkiene i Chișinăus metropolitandistrikt ble oppretta i 1998 (Cahul, Edineț, Tiraspol) og 2006 (Bălți, Ungheny).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]