Den moldovsk-ortodokse kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den moldovsk-ortodokse kirke
Kiszyniow 01548.jpg
Herrens fødsel-katedralen i Chișinău
HovedgrenDen russisk-ortodokse kirke
Grunnlagt1992
Utgått fraDen russisk-ortodokse kirke
LederMetropolitten av Chișinău og hele Moldova
Antall medlemmer2 500 000
Nettstedhttp://mitropolia.md (moldovsk), https://ru.mitropolia.md/ (russisk), https://en.mitropolia.md/ (engelsk)

Den moldovsk-ortodokse kirke er den største av to ortodokse kirker i Moldova. Den utgjør en selvstyrt delkirke innen den russisk-ortodokse. Kirka blir imidlertid ikke godtatt av patriarken av Romania, som i stedet anerkjenner den bessarabisk-ortodokse kirke. Folketellinga skiller ikke mellom de to kirkene, men det anslås at nesten 80 % av landets ortodokse (74 % av befolkninga) er medlemmer av den moldovsk-ortodokse kirke.

Kirkas primas (overhode) er metropolitten av Chișinău og hele Moldova, for tida Vladimir Cantarean (siden 1992). Som liturgisk språk brukes hovedsakelig moldovsk.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Kirka er organisert i seks eparkier:

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: den ortodokse kirke i Moldova

Chișinău eparki ble oppretta i 1813, ett år etter at Bessarabia hadde falt til Russland. Kirken i landet ble dermed løst fra Konstantinopel-patriarkatet og underlagt den russisk-ortodokse kirke. I årene 1918 til 1944 var eparkiet del av det nygrunnlagte rumensk-ortodokse patriarkatet – en beslutning som den russisk-ortodokse kirke anså som illegitim og fikk reversert etter Sovjetunionens anneksjon av Moldova.

Etter Moldovas uavhengighet i 1991 oppretta deler av den moldovske kirka på nytt kontakter med den rumensk-ortodokse (se bessarabisk-ortodoks kirke), noe den russisk-ortodokse igjen fordømte som skismatisk. Patriarken av Moskva opphøya i 1992 Chișinău eparki til metropolitanbispedømme og utstyrte det med delvis selvstyre. De andre eparkiene i Chișinăus metropolitandistrikt ble oppretta i 1998 (Cahul, Edineț, Tiraspol) og 2006 (Bălți, Ungheny).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]