Donetsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For den russiske byen med samme navn, se Donetsk (Russland).
Donetsk
Донецьк / Донецк

Flagg

Våpen

Land Ukraina Ukraina
Areal 385,0 km²
Befolkning 976 000 (1. juli 2011)
Bef.tetthet 2 535,06 innb./km²
Høyde 169 moh

Donetsk (ukrainsk: Донецьк, russisk: Донецк) er en by øst i Ukraina og hovedstad i provinsen Donetsk oblast. Byen har om lag 985 000 innbyggere (2003). Byen er sentrum i Donbassområdet som er et viktig kull- og jernmalmområde. I Donetsk finnes tungindustri som jern-, stål- og kjemisk industri.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt i 1869 av waliseren John Hughes som bygget et stålverk og flere kullgruver i området. Byen ble opprinnelig kalt Jusovka (Юзовка) etter «Jus» som er en russisk eller ukrainsk uttale av Hughes). I løpet sovjettiden ble byens stålverkindustri utvidet. I 1924 ble den omdøpt til Stalino (Сталино) etter Josef Stalin, og i 1932 ble byen sentrum for regionen Donetsk. Den ble omdøpt til Donetsk i 1961. Byen har forblitt et senter for Ukrainas kull- og stålindustri.

Den 7. april 2014 tok maskerte pro-russiske demonstranter over viktige bygninger tilhørende myndighetene og erklærte at Donetsk var en uavhengig republikk, noe som ble fordømt av Ukrainas regjering i Kiev.[1]

Befolkningen i Donetsk, og i gruve- og industriområdene i det østlige Ukraina generelt, er for det meste russisktalende, etter mange generasjoners tilflytting av industriarbeidere fra Russland.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Tungindustrien preger bybildet

Donetsk er et viktig sentrum for tungindustri og kullgruvedrift. Mange dødsulykker er gjennom årene funnet sted i gruvene. Jern-, stål- og kjemiindustrien har gjort Donetsk og det omliggende Donbass til en økonomisk kraft uten sidestykke i landet, med en (i alle fall inntil den postsovjetiske økonomiske krise) relativt sett særlig høy levestandard.

Sport[rediger | rediger kilde]

Donetsk er hjemsted for fotballklubben Sjakhtar Donetsk. Stavhopperen Renaud Lavillenie satte 15. februar 2014 i Donetsk innendørs verdensrekord i stavsprang med 6,16 meter.[2] Han slo dermed Sergei Bubkas tidligere rekord på 6,15 meter satt 21. februar 1993, også den i Donetsk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Donetsk – bilder, video eller lyd