Den ukrainsk-ortodokse kirke (Kyiv-patriarkatet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den ukrainsk-ortodokse kirke (Kyiv-patriarkatet)
Volodymyrkatedralen i Kyiv er kirkas hovedseted
KortnavnУПЦ-КП, UPC-KP
Grunnlagt1992
GrunnleggerFilaret av Kyiv
LederFilaret av Kyiv (20. oktober 1995– 15. desember 2018), Mstyslav av Kyiv (5. juni 1990– 11. juni 1993), Volodymyr Romanjuk (24. oktober 1993– 14. juli 1995)
Ledertittelpatriark av Kiev og hele Rus-Ukraina
LivssynOrtodoks
GeografiUkraina
LandUkraina
HovedkontorKyiv
Erstattet avDen ukrainske ortodokse kirke[1]
Nettstedwww.cerkva.info (uk)

Den ukrainsk-ortodokse kirke eller Kyiv-patriarkatet er én av de to største kirkene i Ukraina og én av flere som gjør krav på navnet ukrainsk-ortodoks. Den ser på seg selv som en autokefal ortodoks kirke, men er ikke anerkjent av den ortodokse kirke og ikke i kommunion med noen av dennes særkirker. Kirka ledes av patriarken av Kyiv og hele Rus-Ukraina, for tiden Filaret (siden 1995).

Kyiv-patriarkatet angir å ha 3 700 menigheter. Medlemstallet er noe usikkert, men meningsmålinger antyder at 31 % av den ukrainske befolkningen er tilhengere av Kyiv-patriarkatets ukrainsk-ortodokse kirke. Dermed er den noe større enn Moskva-patriarkatets ukrainsk-ortodokse kirke.

Kirka er best representert i de vestlige og sentrale delene av Ukraina. Som liturgisk språk brukes for det meste ukrainsk. I de to russiske bispedømmene brukes gammelkirkeslavisk, i diasporaen brukes også lokale språk (bl.a. gresk og engelsk).

Struktur[rediger | rediger kilde]

Kyiv-patriarkatets ukrainsk-ortodokse kirke består av 25 eparkier (bispedømmer) i Ukraina, hvorav ett er patriarksetet:

I tillegg kommer de følgende jurisdiksjonene i utlandet:

Historie[rediger | rediger kilde]

For historia til den ukrainsk-ortodokse kirke før 1992 se metropolitten av Kyiv.

Etter Ukrainas statlige uavhengighet i 1991 oppstod en bevegelse for å få oppretta en selvstendig kirke i et selvstendig Ukraina. Den russisk-ortodokse metropolitten Filaret av Kyiv stilte seg i spissen for denne bevegelsen. Den ukrainsk-ortodokse kirke (Kyiv-patriarkatet) ble grunnlagt på et kirkemøte i november 1991, der alle ukrainske bispedømmer og klostre var representert. Kirkemøtet vedtok enstemmig at den ukrainske kirka skulle bli autokefal, og Filaret dens primas. Den russisk-ortodokse kirke behandla den ukrainske søknaden om autokefali på et bispemøte i 1992, men avslo den. På det samme møtet ble Filaret erklært for avsatt.

Filarets tilhengere gikk derpå sammen med den ukrainske autokefale ortodokse kirke under patriark Mstyslavs ledelse. Patriark Mstyslav døde allerede året etter, hvorpå de to kirkene igjen brøt med hverandre. Volodymyr Romanjuk ble ny patriark av den ukrainsk-ortodokse kirke (Kyiv-patriarkatet). Etter Volodymyrs død i 1995 ble Filaret valgt til den tredje patriarken av Kyiv og hele Rus-Ukraina.

Patriarker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Conflict between Filaret and Epiphanius, Wikidata Q64576731 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]