Den bessarabisk-ortodokse kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den bessarabisk-ortodokse kirke
Kapella jenskoi gimnazii bernardazzi.jpg
St. Teodora de la Sihla-katedralen i Chișinău
HovedgrenDen rumensk-ortodokse kirke
Utgått fraDen rumensk-ortodokse kirke
LederErkebiskopen av Chișinău og metropolitten av Bessarabia
Antall medlemmer700 000
LandMoldova
Nettstedhttp://www.mitropoliabasarabiei.ro

Den bessarabisk-ortodokse kirke er den minste av to ortodokse kirker i Moldova. Den utgjør et selvstyrt metropolitandistrikt (kirkeprovins) innen den rumensk-ortodokse kirke. Kirka blir imidlertid ikke godtatt av patriarken av Moskva, som i stedet anerkjenner den moldovsk-ortodokse kirke. Folketellinga skiller ikke mellom de to kirkene, men det anslås at rundt 20 % av landets overveiende ortodokse befolkning er medlemmer av den bessarabisk-ortodokse kirke.

Kirkas overhode er erkebiskopen av Chișinău og metropolitten av Bessarabia, for tida Petru Păduraru (siden 1992). Han er i tillegg eksark for den rumensk-ortodokse diasporaen i den tidligere Sovjetunionen og for den moldovske diasporaen i resten av verden.

Kirka har sitt sete i Moldovas hovedstad Chișinău og er oppkalt etter den historiske regionen Bessarabia, som i grove trekk er sammenfallende med Moldova. Som liturgisk språk brukes hovedsakelig moldovsk.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Kart over kirkas fire bispedømmer

Kirka er organisert i fire bispedømmer:

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: den ortodokse kirke i Moldova

Kirken i Moldova/Bessarabia hadde minst siden middelalderen sterke bånd til den rumenske. Iași bispedømme var ansvarlig for hele fyrstedømmet Moldova, som i 1812 ble delt i to. Bessarabia tilfalt Russland og dermed den russisk-ortodokse kirke, mens den rumenske delen fra 1885 inngikk i den autokefale rumensk-ortodokse kirke. Etter over hundre år med russisk-ortodoks tilhørighet ble den bessarabiske kirke gjenforent med den rumenske i 1918, men på nytt stilt under Moskva-patriarkatet fra 1944, da Moldova ble annektert av Sovjetunionen.

Etter Moldovas uavhengighet i 1991 gjenoppretta hjelpebiskop Petru Păduraru av Bălți kontakten med den rumensk-ortodokse kirke, og ble i 1992 innsatt som dennes erkebiskop av Chișinău og metropolitt av Bessarabia av patriarken av București. Kirka ble i begynnelsen nekta anerkjennelse av den moldovske regjeringen og måtte gå rettens vei via Den europeiske menneskerettsdomstolen før den ble registrert som trossamfunn i 2004. Bălți bispedømme ble også oppretta i 2004, bispedømmene Dubăsari og Sør-Bessarabia i 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]