Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk
Українська Радянська
Соціалістична Республіка

1917 — 1991 Flag of Ukraine.svg
Flag of the Ukrainian Soviet Socialist Republic.svg COA Ukrainian SSR.png
(Detaljer) (Detaljer)
Motto:
Ukrainsk: Пролетарі всіх країн, єднайтеся!
Oversettelse:Arbeidere i alle land, foren dere!
Soviet Union - Ukrainian SSR.svg
HovedstadKiev
Offisielt språkUkrainsk og russisk
Opprettet
I unionen:
 - Fra
 - Til
25. desember 1917

30. desember 1922
24. august 1991
Areal
 - Totalt
 - Vann (%)
Rangert som nr. 3 i Sovjetunionen
603,700 km²
13%
Befolkning
 - Totalt 
 - Tetthet
Rangert som nr. 2 i Sovjetunionen
51,706,746 (1989)
85.6/km²
Myntenhetrubel (карбованець)
Tidssone UTC + 3
Hymne Nasjonalsangen til Den ukrainske SSR

Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk (ukrainsk: Українська Радянська Соціалістична Республіка, Ukrajinska Radjanska Sotsialistytsjna Respublika, russisk: Украинская Советская Социалистическая Республика, Ukrainskaja Sovetskaja Sotsialistitsjeskaja Respublika) var en sosialistisk stat i Ukraina, og en av de 15 republikkene i Sovjetunionen.

Opprettelsen av staten, og eget land[rediger | rediger kilde]

Etter den russiske revolusjon prøvde flere politiske fraksjoner å skape en uavhengig Ukrainsk stat. Den 28. juni 1917 opprettet ukrainske bolsjeviker og mensjeviker Den ukrainske nasjonale republikk, og erklærte uavhengighet fra Russland.

Den 20. november 1917 erklærte Ukraina seg som en autonom del av Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk. Bolsjevikene ønsket en føderasjon med den russiske sovjetrepublikken, men manglet bred folkelig støtte. Under en separat kongress deklarerte de opprettelsen av sovjetrepublikken Ukraina (Respublyka Rad Ukrajiny) den 25. desember 1917, som imidlertid også var uavhengig av Russland.

Den 22. januar 1918 ble deretter den ikke-kommunistiske ukrainske folkerepublikk, opprettet – også uavhengig av Russland. Mellom 27. januar og 1. mars 1918 ble landet okkupert av russerne, og internt fulgte en serie allianser mellom anarkister og paramilitære grupper av haydamaker.

Mellom 1. mars og 16. desember 1918 ble landet deretter okkupert av en allianse mellom Tyskland og Østerrike-Ungarn. Bolsjevikene ble fullstendig fordrevet fra Ukraina, og mellom 18. april og 20. november 1918 var den kommunistiske staten oppløst i samband med Freden i Brest-Litovsk som sa la Ukraina i den tyske innflytelsessfæren. Etter Tysklands nederlag i første verdenskrig ble denne avtalen ignorert og den 14. desember 1918 ble deretter Den ukrainske folkerepublikk gjenopprettet. Mellom 18. desember 1918 og 8. april 1919 ble Odessa okkupert av de vestallierte.

Den 6. januar 1919 ble Den ukrainske sosialistiske konsilie-republikk grunnlagt, for deretter å opphøre den 21. desember 1919. Under den polsk-sovjetiske krig (februar 1919 – mars 1921) kjempet Den ukrainske folkerepublikk og Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk (Sovjet-Ukraina) på hver sin side. Etter krigen, den 7. mai 1921 ble imidlertid den ikke-kommunistiske delen av Ukraina absorbert av Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk. Denne staten forble så et eget land i de neste 1,5 årene.

Som del av Sovjetunionen[rediger | rediger kilde]

Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk i 1940

Den 30. desember 1922, var Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk, sammen med Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk, Den hviterussiske sovjetrepublikk og Den transkaukasiske sosialistiske føderative sovjetrepublikk, en av de fire grunnleggende medlemmer av Sovjetunionen.

I 1945 ble det foretatt enkelte tilføyelser til Grunnloven i Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk, som tillot en begrenset autonomi i internasjonale spørsmål. Disse tilføyelser gjorde det mulig for Ukraina å bli en av grunnleggerne av FN, sammen med Sovjetunionen og Hviterussland. I virkeligheten innebar dette kun flere seter og stemmer i FN, ettersom Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk ikke hadde noen uavhengig stemme i internasjonale spørsmål. Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk ble en uavhengig stat den 24. august 1991, og skiftet navn til Ukraina.