Metropolitten av Kiev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Epiphany I of the Ukraine in 2019.png

Metropolitten av Kiev har vært og er betegnelsen for ulike ortodokse biskoper i dagens Ukraina og (historisk) i Russland, stort sett med sete i Kiev. Tittelen eksisterte fra 988 og betegnet i begynnelsen overhodet (metropolitten) for den kristne kirka i Kievriket. I dag (2013) fins det flere innehavere av denne eller lignende titler i ulike kirker:

Historie[rediger | rediger kilde]

Kiev ble bispesete i 988, og metropolitten fungerte som overhode for kirka i Kievriket (dvs. deler av dagens Ukraina, Russland, Kviterussland og Litauen), men var underlagt den økumeniske patriark i Konstantinopel. Den offisielle tittelen var metropolitten av Kiev og hele Rus, og ble beholdt også da metropolitten flytta til Vladimir (1299) og senere til Moskva (1325).

Etter et brudd med den økumeniske patriark begynte den russiske kirka fra 1448 å utnevne egne metropolitter, som brukte tittelen metropolitten av Moskva og hele Rus. Den økumeniske patriark gjenoppretta derfor Kiev som metropolitansete i 1457, og tildelte tittelen metropolitten av Kiev, Galicia og hele Rus. Metropolittenes sete var i denne perioden imidlertid for det meste i Vilnius.

Metropolitt Mikael Ragosa av Kiev inngikk i 1595 en union med paven, noe som ga opphav til den ukrainsk-katolske kirke (se Kiev ukrainsk-katolske erkeeparki). Igjen gjenoppretta den økumeniske patriark metropolitansetet noen år senere og oppnevnte fra 1620 nye metropolitter av Kiev, Galicia og hele Rus. De ukrainsk-katolske metropolittene måtte forlate Kiev da byen kom til Tsar-Russland i 1667 (men fortsatte å føre tittelen metropolitt av Kiev frem til 1808, da den ble erstatte med metropolitt av Lviv).

På grunn av den økumeniske patriarkens innskrenka handlingsrom under osmansk styre økte den russiske kirkas innflytelse på Ukraina. Denne prosessen resulterte i at den ukrainsk-ortodokse kirka ble løst fra Konstantinopel-patriarkatet i 1688 og underlagt patriarken av Moskva (etterfølgeren av metropolitten av Moskva og hele Rus, som i 1589 var blitt opphøyet til patriark). Tittelen ble samtidig endra til metropolitten av Kiev, Galicia og Lille-Russland og i 1770 forkorta til metropolitten av Kiev og Galicia.

Etter første verdenskrig ble den ukrainske autokefale ortodokse kirke grunnlagt. Denne kirka oppfatta de 250 årene med russisk-ortodoks overhøyhet som illegitim fremmedstyre, og utropte i 1921 en egen metropolitt av Kiev og hele Ukraina. Men både denne kirka og den ukrainsk-katolske ble under andre verdenskrig tvangsforent med den russisk-ortodokse. Til gjengjeld ble metropolitten av Kiev og Galicia i 1924 opphøyd til eksark av Ukraina.

Allerede før Ukrainas statlige uavhengighet innrømmet Moskva-patriarkatet vidtrekkende selvstyre til den ukrainske kirka i 1990. Metropolittens tittel ble samtidig endra til metropolitten av Kiev og hele Ukraina. Samme år utropte den nygrunnlagte ukrainske autokefale ortodokse kirke en egen patriark av Kiev og hele Ukraina. En ytterlige splittelse i 1992/1993 førte til grunnleggelsen av Kiev-patriarkatet og utnevnelsen av en patriark av Kiev og hele Rus-Ukraina. Dessuten flyttet overhodet for den ukrainsk-katolske kirke i 2005 tilbake til Kiev og tok tittelen storerkebiskopen av Kiev-Halytsj.

Se også[rediger | rediger kilde]