Pryluky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klosterkirke i Pryluky

Pryluky (ukrainsk: Прилуки) er en by ved elven Udaj i Tsjernihiv oblast, nord i det sentrale Ukraina. Den er det administrative senteret i Pryluky rajon (distrikt), mens selve byen er en egen rajon i oblastet. I nærheten ligger Pryluky flybase, en viktig base for sovjetiske langdistanse bombefly under den kalde krigen og i dag den største flyplassen i Ukraina. Byen har omkring 60.000 innbyggere (2011).

Historie[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske funn har vist at det har bodd folk her siden to tusen år før Kristus. Pryluky er første gang fastholdt i en skriftlig kilde fra 1085 av fyrst Volodymyr Monomakh. Det lå da en festning her. Byen ble ofte plyndret av østlige nomadiske folk og ble et senter for de ødeleggende krigene mellom de rutenske fyrstene. I 1239 ble Pryluky ødelagt av mongolene. I 1362 ble byen erobret av Litauen.

Etter Lublinunionen i 1569 kom byen under polsk styre, og mange av innbyggerne rømte til andre steder lenger øst. På 1600-tallet tok kosakkene del i Khmelnytskyjopprøret. Byen hadde lenge en viktig og mektig festning der den lå i nærheten av grensen, men da grensen ble flyttet lenger mot sør, ble byen mindre viktig.

Pryluky er på listen over de eldste byene i Ukraina og i 1995 ble den erklært en av de historiske byer i landet.