Uzjhorod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Uzjhorod
Ужгород (Ukrainsk)
21-101-0044 Uzgorod02.jpg

Flagg

Våpen

LandUkraina Ukraina
OblastZakarpatska oblast Zakarpatska oblast
Grunnlagt800-tallet
Postnummer88000-499
Areal40 km²
Befolkning114 897[1] (2019)
Bef.tetthet2 872,43 innb./km²
Høyde o.h.169 meter
Nettsiderada-uzhgorod.gov.ua/
Posisjonskart
Uzjhorod ligger i Ukraina
Uzjhorod
Uzjhorod (Ukraina)
Kart
Uzjhorod
48°37′26″N 22°17′42″Ø

Domkirken tilhørende den ukrainske gresk-katolske kirke i Uzjhorod
Jernbanestasjon i Uzjhorod

Uzjhorod (ukrainsk: Ужгород, ungarsk: Ungvár) er en by i Zakarpatska oblast i det vestlige Ukraina. Uzjhorod er hovedstad i oblasten, og ligger helt vest i landet, opp mot grensen til Slovakia og Ungarn.

Uzjhorod har litt over 111 300 innbyggere (2004). Byen har et stort og viktig universitet, en Skoda-fabrikk og et slott. Siden byen ligger bare noen kilometer fra den slovakiske og ungarske grensen er den et populært turistmål.

Den største folkegruppen i Uzjhorod er ukrainere, men det er også mange etniske ungarere i byen. Ungarsk blir derfor ofte brukt. Uzjhorod har ungarsk konsulat.

Før første verdenskrig tilhørte Uzjhorod den ungarske delen av Østerrike-Ungarn. I mellomkrigstiden tilhørte byen Tsjekkoslovakia. En kort periode var byen hovedstaden i Den ukrainske karpatske republikken, som ble ledet av den lokale ukrainsk presten Avhustyn Volosjin. Etter Sovjetunionens seier i andre verdenskrig tok Stalin området fra Tsjekkoslovakia og forente det med resten av Den ukrainske sovjetiske sosialistrepublikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]