Sinai erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sinai, Faran og Raitho erkebispedømme
Αρχιεπισκοπή Σινά, Φαράν και Ραϊθώ (gresk)
مطرانية سيناء ، فيران و الطور (arabisk)
Katharinaklooster R01.jpg
Katarinaklosteret er erkebispedømmets sete
Kirkegresk-ortodoks
Land:Egypt Egypt
Delkirkeautonom
Erkebiskop:Damianos
BispeseteKatarinaklosteret
Sogn1
Areal60 000 km²
Innbyggere500 000,
derav 0,2 % ortodokse
Opprettet325

Sinai, Faran og Raitho erkebispedømme er et gresk-ortodoks erkebispedømmeSinaihalvøya. Som autonom delkirke av det gresk-ortodokse patriarkatet av Jerusalem er det den minste selvstendige kirken i den ortodokse kommunion: Den sinaittiske ortodokse kirke. Erkebiskopen av Sinai er samtidig hegumen (abbed) av Katarinaklosteret.

Erkebispedømmet omfatter hele Sinaihalvøya, men har bare ansvar for rundt 900 kristne, dvs. mindre enn to promille av halvøyas befolkning. Ved siden av munkene ved Katarinaklosteret inkluderer dette tallet nonnene ved kvinneklosteret i oasen Feiran (oldtidens Faran), en liten gresk-ortodoks minoritet i og rundt havnebyen el-Tur (oldtidens Raitho), noen eremitter i klostrenes omgivelser samt munker og personalet ved flere ekstraterritorielle datterklostre i Kairo, Istanbul, Tripoli, Hellas og på Kypros.

Faran var bispedømmets opprinnelige sete. På 300-tallet nevnes for første gang en biskop av Faran (Theodoros I). Han var sannsynligvis suffragan under erkebiskopen av Petra. 300 år senere, i 681, ble biskop Theodoros II avsatt på grunn av monoteletisme, og bispetittelen ble etter dette overført til abbeden ved Katarinaklosteret.

1575 opphøyet den økumeniske patriark av Konstantinopel biskop Evgenios II til erkebiskop og bekreftet samtidig erkebispedømmets autonomi. Kirken er altså fullstendig selvstyrt, etter egen oppfatning sågar autokefal. Katarinaklosterets munker velger en hegumen, som så vies til erkebiskop av den gresk-ortodokse patriarken av Jerusalem.

Se også[rediger | rediger kilde]