Den estiske apostoliske ortodokse kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den estiske apostoliske ortodokse kirke
Org.formMittetulundusühing
HovedgrenDen ortodokse kirke i Konstantinopel
Grunnlagt1923
Ledertittelmetropolitt av Tallinn og hele Estland
LivssynOrtodoks
GeografiEstland
LandEstland
HovedkontorTallinn
Nettstedwww.eoc.ee (et)
www.eoc.ee (fr)

Den estiske apostoliske ortodokse kirke er den minste av to ortodokse kirker i Estland. Den utgjør en selvstyrt delkirke innen det økumeniske patriarkat. Kirka blir imidlertid ikke godtatt av patriarken av Moskva, som i stedet anerkjenner den estisk-ortodokse kirke. Av Estlands 170 000 ortodokse innbyggere bekjenner 12 % seg til den estiske apostoliske ortodokse kirke (2 % av befolkningen).

Kirka ledes av metropolitten av Tallinn og hele Estland (for tiden Stefanus Kharalambides) og består av tre bispedømmer:

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: den ortodokse kirke i Estland

Den estiske apostoliske ortodokse kirke ble grunnlagt i 1920 av patriark Tikhon av Moskva, men er siden 1923 en autonom delkirke av Konstantinopel-patriarkatet. Fra 1944 til 1991 var kirkeledelsen i eksil til Stockholm, mens kirka i Estland ble tvangsforent med Moskva-patriarkatet. Metropolitansetet var vakant fra 1953 til 1999.

1993 ble kirka på nytt registrert som trossamfunn i det uavhengige Estland, og i 1996 bekrefta den økumeniske patriark kirkas autonomi. Dette førte til sterke protester fra patriarken av Moskva, som ikke anerkjente den tidligere eksilkirka. Konflikten ble løst gjennom et kompromiss, som innebar at hver menighet kunne velge om den ville være tilslutta den estiske apostoliske ortodokse kirke eller Moskva-patriarkatets estisk-ortodokse kirke.

2009 ble de to nye bispedømmene Pärnu og Tartu utskilt fra Tallinn erkebispedømme. (Tartu hadde i en periode også vært bispesetet for Petseri eparki, som eksisterte fra 1926 til 1948.)

Metropolitter[rediger | rediger kilde]

Sedisvakanse

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]