Hopp til innhold

MPLA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
MPLA
LandAngola
Leder(e)José Eduardo dos Santos João Lourenço Mário Pinto de Andrade Viriato Clemente da Cruz Agostinho Neto
GeneralsekretærPaulo Kassoma
Grunnlegger(e)Agostinho Neto
Grunnlagt10. desember 1956
HovedkvarterLuanda
IdeologiSosialdemokrati marxisme-leninisme demokratisk sosialisme kommunisme
Politisk posisjonSentrum-venstre venstresiden
Nettstedmpla.ao (en)
Flagg

MPLA (Movimento Popular de Libertação de Angola - Partido do Trabalho) er en forkortelse for «folkebevegelsen for frigjøring i Angola». MPLA var en angolansk frigjøringsbevegelse og senere et politisk parti. Ble grunnlagt i 1956 for å kjempe mot Portugals kolonistyre i Angola.

Organisasjonen hadde betydelig militær fremgang og befridde store deler av Angola på 1960-og 1970-tallet. Da Angola ble selvstendig i 1975 ble MPLA regjeringspartiet i Angola. Etter frigjøringen i 1975 ble MPLA omdannet fra en frigjøringsbevegelse til et politisk parti, og partiet var i perioden fra 1977 til 1992 et marxistisk-leninistisk parti. Den marxistisk-leninistiske ideologien ble offisielt oppgitt under partikongressen i 1990, til fordel for demokratisk sosialisme.

I det første frie valget i Angola, som ble avholdt i 1992 fikk MPLA flertall i Angolas nasjonalforsamling med 53,7% av de avgitte stemmene, og partiet vant dermed 129 av de 220 setene.

I september 2018 blir republikkens president João Lourenco valgt som partiets leder etter José Eduardo dos Santos beslutning om å gå på pensjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]