MPLA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
MPLA
Flag of MPLA.svg
Grunnlegger(e)Agostinho Neto, Mário Pinto de Andrade, Viriato Clemente da Cruz
Stiftet10. desember 1956
LandAngola
HovedkontorLuanda
StyrelederJosé Eduardo dos Santos
Medlem avSosialistinternasjonalen[1], Progressiv allianse[2]Rediger på Wikidata
IdeologiSosialdemokrati, demokratisk sosialisme
Flagg
Flag of MPLA.svg
Nettstedhttps://mpla.ao/ (engelsk)

MPLA (Movimento Popular de Libertação de Angola - Partido do Trabalho) er en forkortelse for «folkebevegelsen for frigjøring i Angola». MPLA var en angolansk frigjøringsbevegelse og senere et politisk parti. Ble grunnlagt i 1956 for å kjempe mot Portugals kolonistyre i Angola.

Organisasjonen hadde betydelig militær fremgang og befridde store deler av Angola på 1960-og 1970-tallet. Da Angola ble selvstendig i 1975 ble MPLA regjeringspartiet i Angola. Etter frigjøringen i 1975 ble MPLA omdannet fra en frigjøringsbevegelse til et politisk parti, og partiet var i perioden fra 1977 til 1992 et marxistisk-leninistisk parti. Den marxistisk-leninistiske ideologien ble offisielt oppgitt under partikongressen i 1990, til fordel for demokratisk sosialisme.

I det første frie valget i Angola, som ble avholdt i 1992 fikk MPLA flertall i Angolas nasjonalforsamling med 53,7% av de avgitte stemmene, og partiet vant dermed 129 av de 220 setene.

I september 2018 blir republikkens president João Lourenco valgt som partiets leder etter José Eduardo dos Santos beslutning om å gå på pensjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.socialistinternational.org, besøkt 15. mars 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ progressive-alliance.info, besøkt 15. mars 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]