Saur-revolusjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ødelagt stridsvogn fra Saur-revolusjonen. Dette bilde ble tatt 28. april 1978, dagen etter revolusjonen.

Saur-revolusjonen refererer til det kommunistiske Demokratisk folkeparti sin avsettelse av Mohammed Daoud Khan fra politisk makt i Afghanistan den 27. april 1978 (ifølge muslimsk kalender 8. Safar/Saur). Navnet 'Saur', egentlig safar, refererer til den andre måned i den islamske kalender, og denne måned begynte 21. april.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Begravelsen 19. april 1978 for Mir Akbar Khyber, en prominent parchamsk ideolog som hadde blitt myrdet, tjente som et samlingspunkt for afghanske kommunister. Det er anslått at mellom 10 000 og 30 000 mennesker samlet seg for å høre de rystende talene av Noor Mohammad Taraki og Babrak Karmal. Sjokkert av denne demonstrasjonen av kommunistisk samhold, beordret Daoud Khan arrestasjonen av Khalq-lederne, men han reagerte for sent. Det tok ham en uke å arrestere Taraki og Amin var såvidt plassert i husarrest. Ifølge senere Khalq-dokumentasjon, sendte Amin komplette ordrer for kuppet fra sitt hjem mens det var under bevæpnet vakthold ved hjelp av familiens budbringer. Hæren hadde blitt satt i beredskap 26. april på grunn av et antatt «anti-islamsk» kupp. Flere uten eller med svært løse bånd til Khalq, beveget seg raskt for å hindre sitt eget fall.


Nytt styre[rediger | rediger kilde]

27. april 1978 begynte et statskupp med troppebevegelser på den militære basen ved Kabul internasjonale flyplass, vant sakte grunn i løpet av de neste 24 timene mens opprører bekjempet enheter som fremdeles var lojale med Daoud i og rundt hovedstaden. Mohammed Daoud Khan og mesteparten av hans familie ble skutt i presidentpalasset. 231 år med kongelig og republikansk styre av Ahmed Shah Durrani og hans etterfølgere var slutt og tiden for den kommunistiske Demokratiske republikken Afghanistan hadde begynt.

Afghanistans mest populære avis i kommunist-tiden het Saur-revolusjonens sannhet (persisk: Haqiqat-e Inquilab-e Saur). Den var oppkalt etter revolusjonen. Den ble tatt ut av produksjon etter kommunismens fall i landet i 1992, og da Taliban startet sitt islamistiske diktatur i 1996, ble avisen totalforbudt å eie.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Et muslimsk år varer bare 354 dager, og forskyves med 11 dager hvert år. I 1978 begynte den andre måned 21. april.