Hopp til innhold

Operasjon Storm-333

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Operasjon Storm-333
Konflikt: Den kalde krigen, Den afghanske borgerkrig og Den afghansk-sovjetiske krig

Tajbeg-palasset i 1987. Under Operasjon Storm-333 ble palasset stormet av 700 sovjetiske tropper.
Dato25.-27. desember 1979
StedKabul, Afghanistan
ResultatSovjetisk seier
Stridende parter
Sovjetunionens flagg SovjetunionenAfghanistans flagg Afghanistan
Kommandanter og ledere
Sovjetunionens flagg Grigorij BojarinovAfghanistans flagg Hafizullah Amin
Styrker
30,000 (sovjetiske soldater i Afghanistan)
700 (stormet palasset)
2,756
Tap
*20 drept
  • over 50 skadd
  • *200 drepte
  • 1,700 fanget
  • 200 skadd
  • Operasjon Storm-333 var kodenavnet til Sovjetunionens invasjon av Afghanistan. 27. desember 1979 stormet sovjetiske spesialstyrker Tajbeg-palasset i Kabul og skøt Afghanistans president Hafizullah Amin.

    Den 27. april tok Afghanistans demokratiske folkeparti, et afghansk kommunistparti, makten i Afghanistan etter å ha myrdet presidenten og diktatoren Mohammed Daoud Khan, som hadde styrtet sjahen Zahir Shah og avskaffet monarkiet fem år tidligere. Partitoppene Nur Mohammad Taraki og Hafizullah Amin stod bak kuppet, som ble kjent som Saur-revolusjonen

    Etter dette ble Afghanistan endret fra et islamistisk samfunn til et moderne sosialistisk samfunn. Kvinners rettigheter, som tidligere hadde vært svært begrenset, ble raskt økt. Nur Mohammad Taraki ble president, og Hafizullah Amin statsminister.

    Islamske ekstremister var derimot ikke så glad for revolusjonen, siden regjeringen avskaffet mange islamistiske lover. Den islamistiske Mujahedin-bevegelsen oppstod, som kjempet mot det nye afghanske styret.

    I oktober 1979 ble Taraki drept av ukjente gjerningsmenn. Det er antatt at det var Amin eller en annen høyprofilert kommunistpolitiker som var morderen eller morderne. Taraki ble drept ved hjelp av en pute.

    Amin ble så president. Han innførte et diktatorisk regime som arresterte og henrettet tusener av politiske motstandere. Sovjetunionen prøvde gjentatte ganger å advare Amin mot slik oppførsel. Amin ignorerte imidlertid alle advarsler,og fortsatte som tidligere.

    Amin viste en forbløffende lojalitet til Sovjetunionen, noe som gjorde den sovjetiske regjeringen mistenksom og det var mistanker om at det Sovjet-vennlige regimet bare var et skuespill, og at Amin egentlig var en CIA-agent.

    Sovjetunionen ville stoppe Mujahedin-bevegelsen, og bestemte seg for å sende tropper til Afghanistan. Men først måtte man ha en mere stabil og pålitelig leder.

    Den 25. desember 1979 invaderte Sovjetunionen Afghanistan med over 30,000 spesialstyrker. Angrepet kom uventet på Amin-regimet. Amin ble styrtet og myrdet av KGB-agenter den 27. desember. Sovjetunionen satte så inn styrker i Afghanistan for å slå ned det islamistiske opprøret der. Det er antatt at opptil en million sivile ble drept etter dette.

    Etter at Amin var styrtet, ble Babrak Karmal satt inn som Afghanistans president.

    På grunn av svekkende helse kunne ikke Sovjetunionens leder Leonid Bresjnev kommandere styrkene som invaderte Afghanistan, og måtte sette jobben over til andre personer.

    På 1980-tallet flyttet Amins familie til Sovjetunionen, og hans kone var fortsatt like lojal til landet, selv om hennes ektemann hadde blitt drept av denne staten.

    Autoritetsdata