Abdullah Azzam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Abdullah Azzam
Født1941
Jenin
Død24. november 1989
Peshawar
Utdannet ved Universitetet i Damaskus
Beskjeftigelse Politiker, aktivist, teolog, universitetslærer
Parti Det muslimske brorskapet
Nasjonalitet Palestina

Abdullah Yusuf Azzam (født 1941 i Palestina, drept av bombe 24. november 1989 i Peshawar, Pakistan) var en svært innflytelsesrik palestinsk sunni-muslimsk lærd og teolog. Han var en sentral skikkelse når det gjaldt å forkynne viktigheten for en jihad av muslimer både for å hjelpe den afghanske mujahedin mot de sovjetiske soldatene på 1980-tallet og fra 2001 når de slåss mot USA.

Azzam skaffet til veie midler som penger og våpen og han rekrutterte nye personer og organiserte den internasjonale islamske frivillige innsatsen av afghanske muslimer gjennom 1980-årene. Han understreket den politiske oppstigning av islamismen. Han er også kjent for å være lærer og mentoren til Osama bin Laden. Det var Azzam som overtalte Osama bin Laden til å komme til Afghanistan for å hjelpe til med jihad mot Sovjetunionen. Azzan og bin Laden var uenige om hvor det neste steget i den globale muslimske jihad skulle være etter at de var ferdige med sovjeterne i Afghanistan.

Azzam tok en doktorgrad ved et universitet i Egypt i 1973 for så å returnere til universitetet i Jordan for å studere. Men i Jordan ble hans radikale synspunkter ikke tatt så godt imot så Azzam flyttet deretter til Saudi-Arabia.

Da Sovjetunionen invaderte Afghanistan i 1979 utstedte Azzam en fatwa mot sovjeterne. Azzam erklærte at den første plikten til alle troende muslimer både i Afghanistan og i Palestina var å ta del i den muslimske jihad og drepe okkupantene som tok over landet deres. Fatwaen som Azzam sendte ut i Afghanistan ble støttet opp av Saudi-Arabias Stormufti (høyeste religiøse lærde).

Azzam å undervise ved International Islamic University i Islamabad i Pakistan i 1980. Litt senere flyttet han fra Islamabad til Peshawar som lå nærmere den pakistanske grensen til Afghanistan. I Peshawar etablerte Azzam Maktab al-Khadamat (Services Office) for å organisere et pensjonat i Peshawar og flere paramilitære treningsleiret rundt om i Afghanistan for å forberede internasjonale rekrutter til den afghanske jihaden.

Azzams varemerke var slagordet: «Jihad og rifla alene: ingen forhandlinger, ingen konferanser og ingen dialoger med fienden." Azzams hovedmål var å gjenopprette muslimske land som lå under utenlandsk dominans og å opprettholde den muslimske tro overalt.

I 1989 ble Azzam forsøkt myrdet med en dødelig mengde TNT-sprengstoff som ble plassert under prekestolen som han leverte prekenen sin fra hver fredag. Den arabiske moskeen som han prekte fra lå i Vest-Peshawar. Abdullah Azzam brukte denne moskéen som et sentrum for jihad. Bomben eksploderte ikke men hvis den hadde gjort det ville den ha ødelagt moskeen og drept alle som satt i den.

Men så den 24. november 1989 ble Azzam og hans to sønner Ibrahim og Muhammad sammen med flere andre drept utenfor en moske mens de var på vei til fredagsbønnen i Peshawar. De som sto bak eksplosjonen var ukjente leiemordere som detonerte tre landminer da Azzam sin bil nærmet seg moskeen. Bomben som ble detonert bestod av anslagsvis 20 kg TNT. Sheikh Abdullah Azzam og hans to sønner ble begravet på et gravsted for martyrer i Peshawar.

På denne tiden hadde Sovjetunionen trukket tilbake alle deres styrker fra Afghanistan. Hvem som sto bak drapet på Azzam, er uvisst. De mistenkte var konkurrerende afghanske milits-ledere, det pakistanske Interservices Intelligence Agency, CIA, og det israelske Mossad.

Etter hans død ble Azzam's militante ideologi og relaterte paramilitære håndbøker utgitt både som pamfletter og gjennom internett av Azzam Publications, som beskrev seg selv som «en uavhengig media organisasjon som gir ekte nyheter og informasjon om jihad. Dette forlaget drives fra en postboks i London. Det fantes også en internettside som heter www.azzam.com, som ble stengt like etter angrepet den 11. september 2001 og ikke lenger et aktiv. Den angivelige administratoren av azzam.com heter Babar Ahmad og venter på utlevering fra Storbritannia til USA.