Haqqani-nettverket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Haqqani-nettverket er en islamistisk bevegelse oppbygd av mujaheddinsoldater som årene 1979-1989 bekjempet den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan. Etter at de sovjetiske styrkene i 1989 trakk seg ut av landet fortsatte man å bekjempe den kommunistiske marionettregjeringen i Kabul.

I 1991 inntok krigsherren Jalaluddin Haqqani byen Khost og etter at Najibullah-regjeringen fall ble Haqqani 1992 utnevnt til justisminister i den nye regjeringen.

I 1995 stilte Haqqani seg på talibanernes side i den afghanske borgerkrig og etter at disse grep makten året etter ble Haqqani guvernør i provinsen Paktia (provins) og minister i det muslimske emirat Afghanistan.

Etter 11. september-angrepene i 2001 ble den USA-ledede intervensjon i Afghanistan innledet. Haqqani ble emiratets militære overstkommanderende med base i Khost. Etter massiv amerikansk bombing flyktet Haqqani i slutten av 2001 til Waziristan-regionen i Pakistan, der nettverket siden har hatt sin bass. Jalaluddin Haqqani takket nei til en inbydelse fra Hamid Karzai til å bli med i det afghanske overgangsråd som ble dannet i desember 2001. I stedet har han siden da bekjempet Karzai-regjeringen og de internasjonale ISAF-styrkene. Man opprettholder tette relasjoner til talibanene, og Mullah Omar betraktes som nettverkets åndelige leder.

Nettverkets ledelse er senere blitt overdratt til Jalaluddins sønn Sirajuddin Haqqani, som gjennomførte flere større angrep i Afghanistan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]