Jalaluddin Haqqani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jalaluddin Haqqani
Født1939
Paktia
Død3. september 2018
Khost
Barn Sirajuddin Haqqani
Beskjeftigelse Militær leder
Nasjonalitet Afghanistan
Medlem av Haqqani-nettverket

Jalaluddin Haqqani (født 1939 i Paktia, død 3. september 2018 i Khost) var en afghansk Taliban-leder og berømt mujahedin som er kjent for sitt engasjement i kampen mot russerne i Afghanistan1980-tallet. Han ble invitert av president Hamid Karzai til å bli statsminister i Afghanistan. Han har blitt anklaget for å ha ledet Taliban-styrker i Afghanistan og Pakistan. Og han har også blitt påstått å ha innført selvmordsbombing i mange afghanske regioner.

Haqqani var antatt å ha hatt sterke bånd til den pakistanske ISI. Han hadde visstnok tiltrukket seg generøs støtte fra de velstående arabiske landene sammenlignet med det andre motstandledere har fått.

I 1991 ble han den første motstandslederen som erobret en by som Sovjetunionen hadde inntatt. Byen han erobret het Khost og lå i Najibullah-regionen. I 1992, da krigsherrene dannet regjering, ble han utnevnt til justisminister i den første mujahedin-regjeringen.

Haqqani var ikke opprinnelig et medlem av Taliban. Men han sverget troskap til dem i 1995 rett før Talibans okkupasjon av hovedstaden Kabul. I 1996 og 1997 tjenestegjorde han som militær kommandant i Taliban-hæren og var utstasjonert nord for Kabul. Han ble anklaget for å begå etnisk rensing mot lokale Tajik-befolkninger. I Talibans år ved makten var han utpekt som guvernør i Paktia-provinsen. I oktober 2001 ble Haqqani kalt Talibans militære øverstkommanderende.

Det hevdes at Haqqani helt siden 2001 har blitt tilbudt posisjoner i den afghanske regjeringen av president Hamid Karzai inkludert tilbud om stillingen som statsminister. I juli 2008 konfronterte CIA-tjenestemenn pakistanske embetsmenn med bevis på båndene mellom det pakistanske ISI og Jalaluddin Haqqani. ISI avviser disse påstandene på det kraftigste.

I september 2008 hadde USA et målrettet luftangrep mot Haqqani, noe som resulterte i drapet på mellom ti og tretti sivile. Et amerikansk missil traff huset der Haqqani bodde i Nord-Waziristan. Men Haqqani hadde tidligere forlatt området og ble derfor ikke skadet i angrepet.

Han er faren til Sirajuddin Haqqani som var med på Terrorangrepet mot Serena Hotell i januar 2008 der den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept.

Referanser[rediger | rediger kilde]