Jalaluddin Haqqani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Jalaluddin Haqqani
Født1950
Paktia
Død2014
Beskjeftigelse Militær leder
Nasjonalitet Afghanistan

Jalaluddin Haqqani (født i cirka 1950, død 2014[1]) er en afghansk Taliban-leder og berømt Mujahedin som er kjent for sitt engasjement i kampen mot russerne i Afghanistan1980-tallet. Han ble invitert av president Hamid Karzai om å bli statsminister i Afghanistan. Han har blitt anklaget for å ha ledet Taliban-styrker i Afghanistan og Pakistan. Og han har også blitt påstått å ha innført selvmordsbombing i mange afghanske regioner.

Haqqani er antatt å ha ha sterke bånd til den pakistanske ISI. Han har visstnok tiltrukket seg generøs støtte fra de velstående arabiske landene sammenlignet med det andre motstandledere har fått.

I 1991 ble han den første motstandslederen som erobret en by som Sovjetunionen hadde inntatt. Byen han erobret het Khost og lå i Najibullah-regionen. I 1992 da krigsherrene dannet regjering ble han utnevnt til justisminister i den første Mujahedin-regjeringen.

Haqqani var ikke opprinnelig et medlem av Taliban. Men han sverget troskap til dem i 1995 rett før Talibans okkupasjon av hovedstaden Kabul. I 1996 og 1997 tjenestegjorde han som militær kommandant i Taliban-hæren og var utstasjonert nord for Kabul. Han ble anklaget for å begå etnisk rensing mot lokale Tajik-befolkninger. Under Talibans år ved makten var han utpekt som guvernør i Paktia-provinsen. I oktober 2001 ble Haqqani kalt Talibans militære øverstkommanderende.

Det hevdes Haqqani helt siden 2001 har blitt tilbudt posisjoner i den afghanske regjeringen av president Hamid Karzai inkludert tilbud om stillingen som statsminister. I juli 2008 konfronterte CIA-tjenestemenn pakistanske embetsmenn med bevis på båndene mellom det pakistanske ISI og Jalaluddin Haqqani. ISI avviser disse påstandene på det kraftigste.

I september 2008 hadde USA et målrettet luftangrep mot Haqqani, noe som resulterte i drapet på mellom ti og tretti sivile mennesker. Et amerikansk missil traff huset der Haqqani bodde i Nord-Waziristan. Men Haqqani hadde tidligere forlatt området og ble derfor ikke skadet i angrepet.

Han er faren til Sirajuddin Haqqani som var med på Terrorangrepet mot Serena Hotell i januar 2008 der den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jalaluddin Haqqani is dead, say Taliban sources». Dawn. 31. juli 2015. Besøkt 31. juli 2015.