Hopp til innhold

Jalaluddin Haqqani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jalaluddin Haqqani
Født1939Rediger på Wikidata
Paktia (Nadir Shahs og Zahir Shahs styre)
Død3. sep. 2018[1]Rediger på Wikidata
Khost (Islamska Republika Afganistanu)[2]
BeskjeftigelseMilitær leder Rediger på Wikidata
SøskenKhalil Haqqani
Barn
7 oppføringer
Sirajuddin Haqqani[3]
Anas Haqqani
Nasiruddin Haqqani
Omar Haqqani
Mohammad Haqqani
Badruddin Haqqani
Abdulaziz Haqqani
NasjonalitetAfghanistan
Medlem avHaqqani-nettverket

Jalaluddin Haqqani (født 1939 i Paktia, død 3. september 2018 i Khost) var en afghansk Taliban-leder og berømt mujahedin som er kjent for sitt engasjement i kampen mot russerne i Afghanistan1980-tallet. Han ble invitert av president Hamid Karzai til å bli statsminister i Afghanistan. Han har blitt anklaget for å ha ledet Taliban-styrker i Afghanistan og Pakistan. Og han har også blitt påstått å ha innført selvmordsbombing i mange afghanske regioner.

Han er faren til Sirajuddin Haqqani som var med på Terrorangrepet mot Serena Hotell i januar 2008 der den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept.

Jalaluddin ble født i 1939 i landsbyen Karezgay i distriktet Zadran i provinsen Paktia i Afghanistan. Han var etniske pasjtuner fra stammen Zadran av Khost. Hans var var en relativt velstående landeier og handelsmann. Familien flyttet senere til Sultankhel.[4]

Han begynte på høyere religiøse studier ved Darul Uloom Haqqania, et deobandi-islamsk seminar (darul uloom), i Pakistan i 1964. Han ble uteksaminert i 1970 med en høy kvalifisering som innebar at han kunne rettelig kalle seg mawlawi,[5] og han tilføye «Haqqani til sitt navn,[6] likesom flere andre uteksaminerte fra Darul Uloom Haqqania hadde gjort.[7]

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Haqqani var antatt å ha hatt sterke bånd til den pakistanske ISI. Han hadde visstnok tiltrukket seg generøs støtte fra de velstående arabiske landene sammenlignet med det andre motstandsledere har fått.

I 1991 ble han den første motstandslederen som erobret en by som Sovjetunionen hadde inntatt. Byen han erobret het Khost og lå i Najibullah-regionen. I 1992, da krigsherrene dannet regjering, ble han utnevnt til justisminister i den første mujahedin-regjeringen.

Haqqani var ikke opprinnelig et medlem av Taliban. Men han sverget troskap til dem i 1995 rett før Talibans okkupasjon av hovedstaden Kabul. I 1996 og 1997 tjenestegjorde han som militær kommandant i Taliban-hæren og var utstasjonert nord for Kabul. Han ble anklaget for å begå etnisk rensing mot lokale Tajik-befolkninger. I Talibans år ved makten var han utpekt som guvernør i Paktia-provinsen. I oktober 2001 ble Haqqani kalt Talibans militære øverstkommanderende.

Det hevdes at Haqqani helt siden 2001 var blitt tilbudt posisjoner i den afghanske regjeringen av president Hamid Karzai inkludert tilbud om stillingen som statsminister.

I juli 2008 konfronterte CIA-tjenestemenn pakistanske embetsmenn med bevis på båndene mellom det pakistanske ISI og Jalaluddin Haqqani. ISI avviste disse påstandene på det kraftigste.

I september 2008 hadde USA et målrettet luftangrep mot Haqqani, noe som resulterte i drapet på mellom ti og tretti sivile. Et amerikansk missil traff huset der Haqqani bodde i Nord-Waziristan. Men Haqqani hadde tidligere forlatt området og ble derfor ikke skadet i angrepet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ www.dawn.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.elmundo.es[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.afpbb.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brown, Vahid; Rassler, Don (2013). Fountainhead of Jihad: The Haqqani Nexus, 1973–2012. Oxford University Press. s. 28. ISBN 978-0-19-932798-0. 
  5. ^ Brown, Vahid; Rassler, Don (2013). Fountainhead of Jihad: The Haqqani Nexus, 1973–2012. Oxford University Press. s. 38, 42. ISBN 978-0-19-932798-0. 
  6. ^ Shah, Pir Zubair; Gall, Carlotta (31. oktober 2011). «For Pakistan, deep ties to militant network may trump U.S. Pressure». New York Times. 
  7. ^ «Seminary students involved in Benazir's killing, court told». Times of Oman. 27. februar 2015 – via ProQuest.