Hopp til innhold

Herat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Herat
LandAfghanistans flagg Afghanistan
ProvinsHerat
Retningsnummer40
Areal143 km²
Befolkning556 205 (2020)
Bef.tetthet3 889,55 innb./km²
Høyde o.h.920 meter
Kart
Herat
34°20′31″N 62°12′11″Ø

Herat
Hari Rud

Herāt (persisk: هرات) er en by vest i Afghanistan, i dalen der Hari Rud-elva renner i provinsen som også kalles Herat). Byen var tradisjonelt kjent for vin. Innbyggerne er hovedsakelig afghansk tajikere.

Den er en antikk by med mange historiske bygninger, selv om disse er skadet i forskjellige militære konflikter i løpet av de siste tiårene. Bygningene er først og fremst konstruert av murstein. Byen domineres av restene av en citadell, konstruert under styret til Aleksander den store.

Byen hadde en gunstig posisjon på handelsrutene mellom Persia, India, Kina og Europa. Veiene fra Herat til Turkmenistan og Iran er fremdeles strategisk viktige.

Historie[rediger | rediger kilde]

Se også: Stor-Khorasan

Herat er antagelig restene av den persiske byen Artacoana, grunnlagt rundt 500 f.Kr. Den kan også ha vært kjent som Aria. Den ble erobret av Aleksander i 330 f.Kr. i løpet av hans krig mot det persiske akamenideriket. Byen ble bygd opp igjen og citadellet ble konstruert. Den var del av selevkideriket men ble erobret av andre ved forskjellige anledninger og ble del av det parthiske riket i 167 f.Kr.

Før 1040 ble det styrt av Ghaznavid og ble erobret av seldsjukkene i 1040. I 1175 ble den erobret av Ghoridene og kom under Khawarazm-imperiet. I denne perioden ble Herat et viktig senter for produksjonen av metall-varer, særlig i bronse, ofte dekorert med utsmykninger i verdifulle metaller.

Mongolene erobret den i 1221 og senere ødelagt av Dsjengis-khan. I 1245 ble det gitt til Kart Maliks. Rundt 1381 ble det igjen ødelagt, denne gang av Timur Lenk. Under hans sønn Shah Rukh ble det bygd opp igjen og ble et viktig sentrum under Timuridriket. Sent på 1400-tallet ble Musalla-komplekset (med mange minareter) bygd under dronning Gawharshad. Hennes gravkompleks blir regnet som et av de største monumentene fra Timurid-arkitekturen.

جهاد

I 1506 ble det erobret av usbekene og noen få år senere av Shah Ismail Safavi og ble del av et nytt persisk rike. Fra 1718 til 1880 ble det utkjempet forskjellige slag ved byen inntil byen ble del av et forent Afghanistan. I løpet av det kommunistiske Afghanistans Demokratiske Republikk ble Herat brukt av sovjeterne. Selv før invasjonen på slutten av 1979 var der et betydelig nærvær av sovjetiske rådgivere i byen med deres familier. Fra 10. til 20. mars 1979 var hæren under kontroll av Ismail Khan etter han ledet et mytteri og 350 sovjetiske innbyggere ble drept. Sovjeterne bombet byen og forårsaket massiv ødeleggelse og tusenvis av døde. Den ble gjenerobret med stridsvogner og fallskjermjegere.

Ismail Khan ble en mujahedin-kommandør og etter at Sovjet trakk seg ut ble han guvernør av Herat. I 1995 ble byen tatt av Taliban. 12. november 2001 ble den tatt av Nordalliansen og Ismail Khan kom tilbake til makten i området.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Herat – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Herat – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata