Hafizullah Amin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hafizullah Amin
Hafizullah Amin.jpg
Hafizullah Amin (1979)
Født 1. august 1929,
Paghman, Afghanistan
Q2502256
Død 27. desember 1979 (50 år)
Kabul, Afghanistan
Kabul
Drap
Parti Afghanistans Demokratiske Folkeparti (Khalq-fraksjonen)
Nasjonalitet Afghanistan
Utdannelse Columbia University, Teachers College, Columbia University
Afghanistans 4. president
16. oktober 1979 - 27. oktober 1979
Forgjenger Noor Mohammed Taraki
Etterfølger Babrak Karmal

Hafizullah Amin (født 1. august 1929, død 27. desember 1979) var den andre presidenten i Afghanistan for det afghanske kommunistpartiet.

Amin var født i Kabul. Han studerte matematikk og fysikk ved universitetet i Kabul før han reiste til Columbia University i New York der han tok sin mastergrad i 1957. Han forsøkte to ganger å ta doktorgraden, men strøk til eksamen begge gangene. Amin reiste hjem til Afghanistan i 1965 og sluttet seg til det afghanske kommunistpartiet der han ble et fremtredende medlem av den marxistisk-leninistiske Khalq(folk)-fraksjonen.

Etter at Mohammed Daoud Khan ble drept i 1978 tok kommunistpartiet makten i landet. Noor Mohammed Taraki ble president i Afghanistans Demokratiske Republikk med Amin og Babrak Karmal som vise-statsministre. Et forsøk på å innføre marxist-leninistiske reformer førte til omfattende motstand, og i februar 1979 ble USAs ambassadør Adolph Dubs drept. Khalq-fraksjonen fikk mer politisk makt, Karmal ble forvist til Europa og Amin ble statsminister i mars. Men uroen fortsatte og regimet ble tvunget til å søke støtte i Sovjetunionen. 14. september 1979 ble Taraki drept i en konfrontasjon mellom tilhengere av Taraki og Amin. Amin ble da den andre presidenten i den demokratiske republikken.

Regimet hans var fortsatt under press, og Amin forsøkte å styrke sitt maktgrunnlag og rensket antatte fiender ut av kommunistpartiet. Uroen fortsatte, og Amin drev en aggressiv politikk med å arrestere og henrette politiske motstandere. Amin ble først forsøkt drept av KGB-agenter som forgiftet frokosten hans, men hans personlige lege klarte å redde livet hans. Han ble senere drept av russiske fallskjermsoldater som stormet palasset da Sovjetunionen invaderte landet 27.desember 1979. Babrak Karmal ble den neste presidenten.


Forgjenger:
 Noor Mohammed Taraki 
Afghanistans president
Etterfølger:
 Babrak Karmal