Ismail Khan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ismail Khan
Født1946[1]Rediger på Wikidata
Shindand
BeskjeftigelsePolitiker, militær Rediger på Wikidata
Embete
  • Governor of Herat Province (1992–1997)
  • Governor of Herat Province (2001–2004)
  • Minister of Water and Energy Islamic Emirate of Afganistan (2004–2013) Rediger på Wikidata
PartiJamiat-e Islami
NasjonalitetAfghanistan

Ismail Khan (født 1946) var guvernør av Herat-provinsen i Afghanistan. Under det sovjetiske invasjonen i 1979 ble Khan offiser i den afghanske hær og ble etterhvert mujahedin-kommandant. Han har blitt beskrevet som «slu, kort og med et alvisk smil». Han har et godt forhold til menneskerettighetene sammenlignet med andre guvernører, men listen over overgrep er likevel fæl. Da det i januar 2004 ble sendt et program på tv der kvinner sang, støttet han den afghanske høyesteretten som mente at dette måtte bannlyses.

Etter at han ble guvernør i Herat første gang, ble han tvunget til å flykte etter at Taliban tok makten i 1995. To år senere ble han overakt til Taliban av gamle fiender mens han gjorde motstand mot Taliban. Han flyktet i mars 2000 og arbeidet som et lavt profilert medlem av Nordalliansen.

I løpet av den afghanske overgangsadministrasjonen var Khan den militære kommandanten over det vestlige Afghanistan, inntil president Hamid Karzai innførte et forbud mot at noen kunne inneha både militære og sivile poster på en gang. I september 2004 ble han også fjernet fra posten som guvernør for Herat-provinsen. Khan ble tildbudt ministerposten for gruver og industri, men han avslo. Flere mennesker ble rapportert å være drept i protester mot fjerningen av Khan. Khan har kontroll over 25 000 soldater.

21. mars 2004 ble det rapportert at et attentat mot Khan slo feil. Det er antydet at general Abdul Zaher Nayebzadah beordret attentatet. Kort tid etterpå ble Mirwais Sadeq, Khans sønn og Afghanistans minister for sivil luftfart, drept av styrkene til Nayebzadah og alvorlige kamper mellom de to fraksjonene i Herat brøt ut. Etter kamper som varte i flere timer der rundt 100 mennesker ble drept, hevdet Khans styrker igjen å ha kontroll over byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000023881, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]