Sentrum–høyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sentrum–høyre betegner bevegelser som ligger mellom det som tradisjonelt regnes som sentrum og høyresiden i politikken. Sentrum–høyre brukes også som et begrep når det er snakk om et kompromiss eller samarbeid mellom partier eller organisasjoner i sentrum og høyre.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ligger Høyre[1], deler av Venstre[2] og Kristelig Folkeparti[3] nært sentrum–høyre.[4]

Politisk ståsted og ideologi[rediger | rediger kilde]

Fordi sentrum–høyre alltid vil variere med hvilke parter som deltar, vil også politikkens innhold variere. Sentrum–høyre fører som regel en politikk som verner om den private eiendomsretten og en økonomisk modell etter markedsøkonomien der staten tar en mindre aktiv del i næringslivet. Sentrum–høyre skiller seg fra den mer ytterliggående høyresiden ved at den likevel vil verne om noen offentlige velferdsløsninger og regulere markedet til en viss grad, spesielt gjelder dette grunnleggende velferdstjenester og at det skal eksistere et offentlig tilbud av disse. Sentrum–høyre-partier er noen ganger verdikonservative og mot ekstrem sekularisering og andre store forandringer av samfunnet. Ideologiske retninger som ligger sentrum–høyre nært er sosialliberalismen, kristendemokrati og liberalkonservatismen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Høyre mot sentrum Arkivert 24. september 2009 hos Wayback Machine., Dagsavisen
  2. ^ Tror på sentrum-høyre-koalisjon, DN.no
  3. ^ - Sentrum-høyre må bli størst for å regjere
  4. ^ McDonald, Michael D., Silvia M. Mendes og Myunghee Kim (2007). «Cross-temporal and cross-national comparisons of party left-right positions». Electoral Studies (engelsk). 26 (1): 69. doi:10.1016/j.electstud.2006.04.005. 
Autoritetsdata