De britiske jomfruøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 18°25′N 64°37′V

British Virgin Islands
De britiske jomfruøyene

Flagg

Våpen

Flagg Riksvåpen
Nasjonalt motto:
"Vigilate"

Kart over British Virgin Islands

Hovedstad Road Town
Tidssone UTC-4
Areal
 – Totalt:
 – Vann:
Rangert som nr. 221
153[a] km²
1,6 %
Befolkning
 – Totalt:
Rangert som nr. 215
24 939[b]
Bef.tetthet 163 innb./km²
Styreform Britisk oversjøisk territorium
Guvernør John Duncan
Førsteminister Orlando Smith
Offisielt språk Engelsk
Avhengig av Storbritannia
Valuta Amerikansk dollar (USD)
Nasjonalsang God Save the Queen
ISO 3166-kode VG
Toppnivådomene .vg

a^ CIA World Factbook (15. juli 2008)
b^ CIA World Factbook (est. juli 2010)

De britiske jomfruøyene (eng: British Virgin Islands) er en øygruppe i Det karibiske hav. Øygruppen er et britisk oversjøisk territorium. FN regner De britiske jomfruøyene som et ikke-selvstyrt område.

Øygruppen består av Tortola, Virgin Gorda, Anegada, Jost Van Dyke, Peter Island, Salt Island, Beef Island, Cooper Island, Ginger Island, Norman Island og mange andre mindre øyer. Hovedstaden Road Town ligger på Tortola. De britiske jomfruøyene utgjør en del av den større øygruppen Jomfruøyene. Den andre delen kalles De amerikanske jomfruøyene.

Avkolonisering[rediger | rediger kilde]

De britiske jomfruøyene står på FNs liste over ikke-selvstyrte områder.[1]

FNs spesialkomité for avkolonisering overvåker implementeringen av Erklæringen om uavhengighet for koloniland og -folk og følger den politiske utviklingen i De britiske jomfruøyene. Storbritannia er som administrasjonsmakt forpliktet til å rapportere til avkoloniseringskomiteen. Storbritannia argumenterte i 2012 for at FNs spesialkomité for avkolonisering ikke lenger fylte noen relevant rolle for de britiske oversjøiske territoriene, som den britiske regjeringen viser til har indre selvstyre og burde vært fjernet fra listen over ikke-selvstyrte områder. Samtidig anerkjente Storbritannia territorienes rett til selv å bestemme sin framtid.[2] Regjeringssjefene i de britiske oversjøiske territoriene ble i desember 2012 enig om en felleserklæring som ba avkoloniseringskomiteen stryke de territoriene som ønsket det av listen over ikke-selvstyrte områder.[3]

Generalsekretær Ban Ki-moon bekreftet i august 2013 FNs forpliktelse til arbeidet med å få slutt på kolonialisme og tok til orde for uavhengighet for de gjenværende ikke-selvstyrte områdene. Samtidig anerkjente han at folket i de ikke-selvstyrte områdene ikke nødvendigvis ønsker uavhengighet, men la vekt på at de må få et valg.[4] FN anser retten til selvstyre folket i et område som De britiske jomfruøyene har for å være oppfylt dersom folket fritt kan velge mellom tre alternativer: 1) bli en selvstendig stat, 2) bli en assosiert stat i tilknytning til en annen uavhengig stat, eller 3) bli helt integrert i en annen uavhengig stat.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Non-Self-Governing Territories». De forente nasjoner. Besøkt 18. september 2013. 
  2. ^ «Special Committee on Decolonization 'No Longer Relevant' to Overseas Territories of United Kingdom, Fourth Committee Told». FNs generalforsamling. 11. oktober 2012. Besøkt 19. september 2013. 
  3. ^ «Overseas Territories reaffirm self determination and call for de-listing from Decolonization Committee». MercoPress. 7. desember 2012. Besøkt 19. september 2013. 
  4. ^ «UN reasserts push to end colonialism». SBS Radio. 26. august 2013. Besøkt 19. september 2013. 
  5. ^ «Principles which should guide Members in determining whether or not an obligation exists to transmit the information called for under Article 73 e of the Charter». Refworld, UNHCR. 15. desember 1960. Besøkt 19. september 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]