Oslo Skøiteklub

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Christiania Skøiteklub»)
Oslo Skøiteklub
Oslo Skøiteklub
Stiftet1864
Nettsidehttp://www.oslosk.no
Idrettsgren(er)Hurtigløp på skøyter
kunstløp
KallenavnOslo SK
OSK
HjemmebaneFrogner stadion
LandNorge
Annetwww.oslosk.no
Oslo SK omdirigerer hit.

Oslo Skøiteklub (OSK) er et idrettslag for skøytesport i Oslo. Klubben har Frogner stadion som hjemmebane, der også klubbhuset ligger. Klubben har avdelinger for hurtigløp og kunstløp.

Christiania Skøiteklub – noe senere Kristiania Skøiteklub (KSK) – ble stiftet 18. februar 1864, etter at historiens første, kjente organiserte skøyteløp var blitt avviklet på fjordisen utenfor Vippetangen året før. Regner man denne stiftelsesdatoen, er Oslo Skøiteklub trolig verdens eldste eksisterende skøyteklubb. Imidlertid var aktiviteten de første tiårene sesongbetont og periodisk, og klubben ble først etablert som permanent organisasjon i 1898. De første store stjernene i klubben var Axel Paulsen i kunstløp og profesjonelle lengdeløpskonkurranser, og Rudolf Gundersen i hurtigløp.

I 1901 åpnet klubbens nye bane på Frogner, og den ble raskt byens og landets viktigste skøytebane. På grunn av Jubileumsutstillingen måtte ny stadion bygges til 1914-sesongen, litt nord for den gamle. Her ble det, fram til den ombygde Bislett stadion åpnet i 1940, arrangert en lang rekke internasjonale mesterskap både i hurtigløp og kunstløp. Fra 1907 og i mange år framover var Oscar Mathisen KSKs store stjerne. I 1924 endret klubben samtidig med byen navn til Oslo Skøiteklub. På 1920-tallet hentet Bernt Evensen hjem flere mesterskapstitler og OL-medaljer for OSK, og noen år senere fostret klubben en av skøytesportens største stjerner i Sonja Henie.

1930-tallet spilte miljøet i Oslo Skøiteklubb en avgjørende rolle i arbeidet med å organisere hurtigløp for kvinner, og de kvinnene som dominerte sporten de første åra stod alle i OSK: Laila Schou Nilsen, Undis Blikken og Synnøve Lie.

Foruten å ha frambrakt mange store navn fra egne rekker har Oslo Skøiteklubb tatt imot talenter fra alle kanter av landet, som har flytta til Oslo for å utvikle seg på isen. Både Ivar Ballangrud og Michael Staksrud var medlem i kortere perioder. Etter krigen har ikke OSK vært like dominerende i norsk skøytesport. Men løpere som Roald Aas og Svein-Erik Stiansen tok i sin tid hjem mange titler for klubben.

Oscarstatuetten[rediger | rediger kilde]

Oscar Mathisen var medlem av Oslo Skøiteklub

Fra 1959 stiftet Oslo Skøiteklub prisen Oscarstatuetten, en pris til årets bragd innen hurtigløp på skøyter. Prisen var til minne om klubbens store skøyteløper, og statuetten ble en miniatyr av billedhuggeren Arne Durbans statue av Oscar Mathisen, som står utenfor Frogner stadion. Prisen ble utdelt i forbindelse med Oscarløpet som OSK nå igjen arrangerer på Frogner stadion, etter en 20-årsperiode på Valle Hovin kunstisbane.

Sonjastatuetten (”The Sonja Henie Trophy”)[rediger | rediger kilde]

I 2012 stiftet Oslo Skøiteklub prisen Sonjastatuetten, en pris til årets bragd innen kunstløp på skøyter. Prisen er til minne om klubbens store skøyteløper og statuetten er en miniatyr av billedhuggeren Per Ungs statue av Sonja Henie som står utenfor Frogner stadion og som var Sonja Henies hjemmebane og stedet hun vant sitt første VM i 1927.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Kjente medlemmer i OSK[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]