Axel Paulsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Axel Paulsen
Født18. juli 1855[1]Rediger på Wikidata
Aker
Død9. feb. 1938Rediger på Wikidata (82 år)
Nesodden
BeskjeftigelseSkøyteløper, kunstløper Rediger på Wikidata
SøskenEdvin Paulsen (eldre bror)[2]
Alfred Paulsen (eldre bror)[2]
NasjonalitetNorge
GravlagtVestre gravlund
SportHurtigløp på skøyter[3]
kunstløp

Axel Rudolf Paulsen (født 18. juli 1855 i Christiania, død 9. februar 1938Nesodden) var en norsk skøyteløper og kunstløper. Han fant opp kunstløphoppet axelhoppet, som er oppkalt etter nettopp ham. Paulsen var en av Norges første idrettsstjerner og folkehelt.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Illustrasjon på axelhoppet.

Axel Paulsen tilhørte en velstående kjøpmannsfamilie i Kristiania, og vokste opp i den tiden skøyteløp ble byens mest populære fritidssyssel vinterstid. Faren lærte opp både sønner og døtre til skøyteløpere, men bare Axel og broren Edwin utviklet seg til konkurranseløpere. En Europa-turné på 1870-tallet ble mislykket, men på 1880-tallet konkurrerte brødrene med suksess både i Europa og Nord-Amerika. Begge hevdet seg i kunstløp, mens Axel også var suveren i lengdeløp. I 1880 noterte han den første, uoffisielle verdensrekord på 5 000 meter, i samløp med en ung Fridtjof Nansen. Senere satte han en rekke verdensrekorder på distanser målt i engelske mil, sjømil[klargjør] med mere. Skøytesporten var på denne tiden profesjonell, og Edwin fungerte etter hvert som brorens «manager».

I 1884 turnerte brødrene i Nord-Amerika. 2. februar vant Axel tittelen Champion Skater of the World, i konkurranse med amerikanske, canadiske og norske løpere i et løp over 25 miles fellesstart i Brooklyn, New York. Underveis brøt han rekordene ved alle passeringer. Paulsen ønsket å forsvare sin tittel mot den frisiske mesterløperen Renke van der Zee. Siden begge ønsket å avholde løpet etter sitt eget lands regler, ble det vanskelig å komme til enighet. «Matchen» ble imidlertid avholdt etter norske regler på Frognerkilen ved Kristiania vinteren 1885. Løpet gikk over tre runder på en oppmerket rundbane på 1400 meter. Paulsen lå bak tidlig i løpet men passerte van der Zee midt ut i andre runden, og vant med over 400 meters klaring. Under «matchen» mot van der Zee var tilskuertallet like stort som Kristianias samlede befolkning.

Axel Paulsen ble betraktet som profesjonell verdensmester i lengdeløp til han ble slått av den 11 år yngre Harald Hagen i 1888. Ved siden av pionerinnsatsen i lengdeløp og kunstløp bidro Paulsen til skøytesportens utvikling ved, i samarbeid med børsemaker Ole M. Flagstad på Hamar, å konstruere den moderne skøytetypen med lærstøvel og fastmontert skøytejern. Det er vanskelig å finne dokumentasjon på at Paulsen selv brukte den nye skøytemodellen i sine kjente løp, men skøytetypen spredte seg raskt fra slutten av 1880-tallet, blant annet takket være Harald Hagen og den engelske lengdeløperen James Smart, og ble snart enerådende.

Etter avsluttet idrettskarriere drev Paulsen som kjøpmann. Sønnen Harry ble norsk mester i kunstløp flere ganger.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Axel Paulsens gate, som ligger i nærheten av Siddishallen i Stavanger er oppkalt etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b www.digitalarkivet.no, besøkt 18. juli 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ SpeedSkatingNews.info, SpeedSkatingNews.info skøyteløper ID axel-paulsen, besøkt 5. mai 2022[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]