Hopp til innhold

Til Huttetuenes land (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Til Huttetuenes land
orig. Where the Wild Things Are
Generell informasjon
Utgivelsesår16. oktober 2009 (USA)
22. januar 2010 (Norge)
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde101 min.
Aldersgrense7 år (Norge) (Norge)
Bak kamera
RegiSpike Jonze
ProdusentTom Hanks
Gary Goetzman
Maurice Sendak
John B. Carls
Vincent Landay
ManusforfatterManuskript:
Spike Jonze
Dave Eggers
Bok:
Maurice Sendak
MusikkKaren O
Carter Burwell
SjeffotografLance Acord
KlippEric Zumbrunnen
Foran kamera
MedvirkendeMax Records
Catherine Keener
Mark Ruffalo
Stemmene til:
Lauren Ambrose
Chris Cooper
Paul Dano
James Gandolfini
Catherine O'Hara
Forest Whitaker
Annen informasjon
Budsjett100 millioner USD[1]
Prod.selskapLegendary Pictures
Village Roadshow Pictures
Playtone
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Til Huttetuenes land (engelsk: Where the Wild Things Are) er en amerikansk film fra 2009. Den ble regissert av Spike Jonze, og manuset ble skrevet av Jonze sammen med Dave Eggers. Manuset er inspirert av boka med samme navn av Maurice Sendak.

Filmen har kostet over 100 millioner dollar å lage.[1]

Produksjonen[rediger | rediger kilde]

Spike Jonze hadde blitt spurt flere ganger av forfatteren Maurice Sendak om han kunne tenke seg å lage film av Sendaks bok Til huttetuenes land. Sendak og Jonze hadde holdt kontakten med hverandre siden 1997, da de jobbet med et felles filmprosjekt. Jonze ønsket ikke å gjøre en bok med kun ti setninger fremmed for de som kjente boken. Etter bruddet med Sofia Coppola ombestemte han seg, og fortalte at han ønsket å lage filmen allikevel. Han flyttet til San Francisco og skrev manuset sammen med forfatteren Dave Eggers. Selv om de skrev fantasy, ønsket de at det skulle føles så virkelig mulig.

Universal fikk først tilbud om filmen, men takket nei på grunn av manuskriptet. De syns det manglet et lettfattelig plott i manuset, og var dessuten redd filmen ville bli for dyr. Warner Brothers valgte å kjøpe filmen, og filmingen begynte september 2006 nær Melbourne, Australia. I desember ba Jonze om mer penger til ytterligere filming, men ble bedt om å lage en «director's cut». Den ble vist i september 2007, og gjorde sjefene i Warner Brothers bekymret. Den var «for treg» og «for intens for barn». En blogger som var på en test-visning skrev at filmen ikke var for små barn. I løpet av de neste månedene var uenighetene mellom studio og regissør så store at ryktene gikk om at Jonze ville få sparken. De kom til enighet i mars 2008, etter at Jonze skrev et revidert manus, der han fjernet én scene og la til to. Studioet ga ham pengene til å avslutte filmen.

Under San Diego-messa Comic-Con i 2009 ble det vist et ti-minutters klipp fra filmen. En journalist fra Slashfilm.com sa at «Den er så sinnssykt sprø og flott og utradisjonell. Det føles som en film som er skrevet av et barn som visste hva han gjorde men aldri har sett en film før.»[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Max, en ensom tenåringsgutt med aktiv fantasi hvis foreldre er skilt, har på seg ulvedrakt og jager etter hunden sin. Hans eldre søster, Claire, gjør ingenting når vennene hennes ødelegger Max sin snøborg under en snøball-kamp. I frustrasjon ødelegger Max soverommet hennes, og knuser en gave han lagde til henne. Senere inviterer moren hans, Connie, kjæresten Adrian til middag. Max blir opprørt over moren sin. Han har på seg ulvedrakten, later som han er et dyr og krever å bli matet, og biter moren sin i skulderen. Han stikker av, redd etter det som skjedde. I utkanten av en liten innsjø finner Max en liten båt som han går om bord i.

Men innsjøen blir snart til et stort hav. Max, fremdeles i ulvedrakten sin, oppdager en øy. Han møter syv enorme, monstrøse skapninger. En av dem, Carol, er midt i et destruktiv raseri-anfall forårsaket av en kvinnelig annen "Wild Thing" ved navn KW. Skapningene vurderer å spise Max, men Max overbeviser dem om at han er en konge med magiske krefter som er i stand til å bringe harmoni til det lille samfunnet deres. De kroner ham derfor som deres nye konge.

The Wild Things presenterer seg som Carol, Ira, Judith, Alexander, Douglas, Bull og KW. Max starter byggingen av en enorm borg, og Carol står for byggingen. KW tar med to uglevenner, Bob og Terry. Men det oppstår uenighet når Carol føler at uglene er utenforstående. Alexander avslører at han mistenkte at Max ikke er en konge med magiske krefter. Men lover ham å aldri si det til Carol. Men hemmeligheten avsløres imidlertid snart av Douglas når Carol får et nytt raseri-anfall midt på natten, denne gangen over borgens tilstand og Maxs manglende oppfyllelse av hans plikter som konge.

Roller[rediger | rediger kilde]

Norske stemmer

Filmmusikk[rediger | rediger kilde]

Filmmusikken er laget av Karen O and the Kids. Karen O er vokalist i bandet Yeah Yeah Yeahs, og har fått hjelp av Brian Chase, Nick Zinner, Tristan Bechet, Bradford Cox, Dean Fertita, Aaron Hemphill, Greg Kurstin, Jack Lawrence, Oscar Michel og Imaad Wasif.[3]

I traileren spilles en nyinnspilling av Arcade Fires sang «Wake Up».[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Where the Wild Things Are». Box Office Mojo. Besøkt 31. oktober 2009. 
  2. ^ David Chen (25. juli 2009). «Comic-Con Video Blog: Where The Wild Things Are Is The Most Beautiful Thing We Have Seen At Comic-Con». Slashfilm. Besøkt 27. september 2009. 
  3. ^ «Karen O and the Kids: The Rockers of “Where the Wild Things Are”». Rolling Stone. 19. august 2009. Arkivert fra originalen 20. oktober 2009. Besøkt 4. oktober 2009. 
  4. ^ James Montgomery (26. mars 2009). «Arcade Fire Re-Record 'Wake Up' For 'Where The Wild Things Are' Trailer». MTV News. Besøkt 4. oktober 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]