Jarhead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jarhead
Generell informasjon
GenreKrigsfilm,[1] dramafilm,[1] actionfilm, film basert på bøker, biografisk film
Utgivelsesår2005
NasjonalitetUSA, Tyskland
Lengde125 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSam Mendes[1][2][3][4] Rediger dette på Wikidata
ManusWilliam Broyles jr. Rediger dette på Wikidata
Basert på
Jarhead (Anthony Swofford) Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Douglas Wick
MusikkThomas Newman Rediger dette på Wikidata
FotoRoger Deakins Rediger dette på Wikidata
KlippWalter Murch Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJake Gyllenhaal,[2] Peter Sarsgaard,[3] Chris Cooper,[2] Jamie Foxx,[2] Jacob Vargas,[5] Lucas Black,[5] Brian Geraghty,[5] Laz Alonso,[5] John Krasinski,[5] Dennis Haysbert,[5] Evan Jones,[5] Scott MacDonald,[3] James Morrison,[6] Iván Fenyő,[6] Brianne Davis[6] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapUniversal Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Universal Pictures
Netflix
Premiere(r)2005
5. januar 2006 (Tyskland)[7]
OppfølgerJarhead 2: Field of Fire Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Jarhead er en amerikansk krigsfilm fra 2005. Regissør var Sam Mendes. Hovedrollene spilles av Jake Gyllenhaal, Jamie Foxx, Peter Sarsgaard og Chris Cooper. «Jarhead» er et begrep som blir brukt om soldater som er en del av United States Marine Corps. Filmen ble publisert i USA den 4. november 2005, av Universal Pictures. Filmen fikk to oppfølgere, Jarhead 2: Field of Fire fra 2014 og Jarhead 3: The Siege fra 2016.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1989 begynner Anthony «Swoff» Swofford i rekrutt-opplæringen til United States Marine Corps, før han blir stasjonert ved Camp Pendleton i California. Swofford påstår at han ble med i militæret fordi han «gikk seg vill på vei til college» men synes at tiden ved Camp Pendleton er vanskelig og kjedelig, og han sliter med å finne nye venner. Stabssersjant Sykes (spilt av Jamie Foxx) legger merke til hans potensiale, og gir Swofford ordre om å begynne ved et kurs for å bli skarpskytter. Etter et langt og slitsomt kurs sitter de igjen med åtte kandidater, blant dem Swofford og Swoffords makker korporal Alan Troy.

Irak, under ledelse av president Saddam Hussein, invaderer sørover til nabolandet Kuwait ved nordsiden av Persiabukta. Swofford og hans enhet blir sendt til den arabiske halvøy som en del av Operation Desert Shield i 1990. De amerikanske soldatene er ivrige etter kamp, ​​med opplever bare enda mer trening, gjentatte øvelser og kjedsommelige rutiner. Swofford får tak i uautorisert alkohol, og han arrangerer en improvisert julebord blant soldatene. Han får en med-soldat, Fergus, til å over vakta hans slik at Swofford kan feire. Men ved et uhell ødelegger Fergus et telt når han forsøker å koke noen pølser. Alt bråket vekker resten av soldatene, og irriterer stabssersjant Sykes. Han nedgraderer Swofford til menig, og gir ham alle dritt-jobbene i leiren. Alle straffene, kombinert med den overveldende varmen i ørken, kjedsomheten og Swoffords mistanker om kjærestens utroskap hjemme i USA, gjør etter hvert at Swofford gjennomgår et mentalt sammenbrudd. Han truer Fergus med en rifle, og beordrer Fergus til å skyte ham.

Senere begynner Operasjon Ørkenstorm og de amerikanske soldatene sendes til grensen mellom Saudi-Arabia og Kuwait. Swofford får vite av Sykes at Troy skjulte sitt kriminelle rulleblad, når han vervet seg. Dette gjør at Troy kommer til å bli sparket ut av enheten, så snart de kommer hjem til USA. Etter et tilfeldig luft-angrep fra vennlige styrker, avanserer marinesoldatene gjennom en ørken. De møter ingen fiender på bakken. Men motorveien er overstrødd med ødelagte kjøretøy og forkullede kropper etter en tilbaketrekning fra irakiske soldater, etter en bombe-aksjon. Nesten ved konfliktens slutt får Swofford og Troy endelig et oppdrag som inneholder skarpskyting. Oberstløytnant Kazinski, deres bataljonssjef, beordrer dem til å drepe minst en av de to høytstående irakiske offiserer som befinner seg ved en nærliggende flyplass i Irak. Men i siste sekund før Swofford skal avfyre et skudd, avbryter major Lincoln dem for og han gir ordre om et luftangrep. Swofford og Troy protesterer, men til ingen nytte. De ser på i skuffelse når bombeflyene ødelegger hele den irakiske flyplassen. Konflikten tar slutt kort tid senere, uten at Swofford noen gang avfyrte sitt våpen.

Under en monolog innser Swofford at all hans trening og innsats for å oppnå elite-status som skarpskytter er meningsløs i moderne krigføring. Etter hjemkomsten paraderer soldatene gjennom en liten by for å feire deres seier. Swofford vender deretter hjem til familien sin, men oppdager at kjæresten hans har funnet seg en ny kjæreste. Hans med-soldat Fowler blir sett sammen med en prostituert i en bar. Kruger sitter i et styrerom hos en bedrift. Escobar har funnet seg jobb ved et supermarked. Sykes har fortsatt hans karriere som sersjant under Irak-krigen. Senere får Swofford vite om Troys død under et besøk fra Fergus. Swoff deltar i begravelsen, gjenforenes med noen av sine tidligere venner, og filmen ender med hans minner om virkningene av krigen han var med på.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0418763/; besøksdato: 14. april 2016.
  2. ^ a b c d http://stopklatka.pl/film/jarhead-zolnierz-piechoty-morskiej; besøksdato: 14. april 2016.
  3. ^ a b c http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=56910.html?nopub=1; besøksdato: 14. april 2016.
  4. ^ http://www.filmaffinity.com/es/film832604.html; besøksdato: 14. april 2016.
  5. ^ a b c d e f g http://www.imdb.com/title/tt0418763/fullcredits; besøksdato: 14. april 2016.
  6. ^ a b c (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  7. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 14. april 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]