The Kingdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Kingdom
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 22. august 2007
Prod.landUSA USA
Lengde109 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiPeter Berg
ProdusentMichael Mann
Scott Stuber
ManusforfatterMatthew Michael Carnahan (manus)
MusikkDanny Elfman
Foran kamera
MedvirkendeJamie Foxx
Chris Cooper
Jennifer Garner
Jason Bateman
Ali Suliman
Ashraf Barhom
Annen informasjon
Budsjett$70 million
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Kingdom er en amerikansk actionfilm fra 2007 regissert av Peter Berg. Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner og Jason Bateman har hovedrollene. Selv om handlingen er oppdiktet, var den inspirert av Bombingen av Khobar Towers 26. juni 1996 og angrepet mot et boligkompleks i Riyadh den 12. mai 2003. Historien følger en gruppe FBI-agenter som blir sendt for å etterforske et terrorangrep mot et boligkompleks i Saudi-Arabia hvor det bodde mange utenlandske olje-arbeidere. Filmen hadde premiere under Edinburgh International Film Festival 22. august 2007.

Handling[rediger | rediger kilde]

Terrorister gjennomfører terroraksjon under en softball-kamp på et bolig-område for et amerikansk oljeselskap i Riyadh, Saudi-Arabia. De sprenger en bombe før de kaprer en bil og skyter mot beboerne, og en selvmordsbomber slår til. De dreper mange amerikanere og saudiarabere. Spesialagent Fran Manner (Kyle Chandler) fra FBI er utstasjonert i området og ringer sin kollega i USA, spesialagent Ronald Fleury (Jamie Foxx) og forteller om angrepet. Manner er med på å sikre åstedet når en ambulanse full av eksplosiver detonerer, agent Manner og flere andre blir drept. I FBI sitt hovedkvarteret i Washington, DC, holder agent Fleury en rask orientering om hva de vet om terroraksjonen. Under orienteringen, hvisker Fleury noen ord i til spesialagent Janet Mayes (Jennifer Garner) for å roe henne ned når hun får vite at Manner er drept.

Selv om både det amerikanske justisdepartementet og utenriksdepartementet hindrer FBI i arbeidet med å etterforske angrepet, presser Fleury den saudiarabiske ambassadøren slik at FBI får reise til Saudi-Arabia. Fleury får blant andre med seg Mayes, FBI-analytiker Adam Leavitt (Jason Bateman), og spesialagent Grant Sykes (Chris Cooper) med til Saudi-Arabia. Ved ankomst blir de møtt av oberst Faris al-Ghazi (Ashraf Barhom), sjefen for det saudiarabiske politiet. De møter general Al Abdulmalik (Mahmoud Said) fra den saudiarabiske nasjonalgarden som er ansvarlig for etterforskningen. FBI-teamet blir invitert hjem til den saudiarabiske prinsen Ahmed bin Khaled (Omar Berdouni). Fleury overtaler prinsen å sette inn oberst al-Ghazi til å lede selve etterforskningen. Med denne endringen i ledelsen, får amerikanerne lettere tilgang til selve åstedet. Mens de leter etter bevis oppdager de at den andre bomben ble detonert i en ambulanse.

Fleury får vite at broren til en av de døde terroristene hadde tilgang til politiuniformer og ambulanser. De raider et hus og dreper noen tungt bevæpnede terrorister, og de oppdager flere verdifulle ledetråder, inkludert bilder av flere vestlige ambassader i Riyadh. Kort tid senere blir Fleury og teamet hans beordret hjem til USA. På vei til flyplassen blir konvoien deres angrepet. De unngår såvidt en kollisjon med en bil full av sprengstoff. Terroristene kidnapper agent Leavitt. Fleury klarer å skade en terrorist, og al-Ghazi stopper en sivil bil for å kjøre etter terroristene. De havner i et farlig område av Riyadh. En bevæpnet mann kaster flere granater mot dem, og en voldsom skuddveksling oppstår. Inne i en bygning blir Leavitt bundet og kneblet.

al-Ghazi, Fleury og Mayes følger et blodspor, og de klarer å drepe flere væpnede menn. Mayes blir atskilt fra de andre, og finner en familie med små barn, deres mor og bestefar. Deretter går hun til en annen leilighet, hvor hun finner Leavitt og flere væpnede menn. Hun dreper flere opprørere før al-Ghazi og de andre dukker opp. Mayes gir den lille jenta en kjærlighet på pinne. Til gjengjeld gir jenta henne en liten bit farget glass, som samsvarer med de som ble funnet tidligere fra åstedet for terrorangrepet. Fleury ser er en liten sti av blod som fører til en annen leilighet. al-Ghazi finner en gammel mann, og han ser at den gamle mannen mangler de samme fingrene som den kjente terroristen Abu Hamza al-Masri, noe som bekrefter al-Ghazi sin mistanke om at mannen er en terrorist.

Abu Hamza har en tenåringsønn som skyter al-Ghazi to ganger med en pistol før Fleury dreper ham. Abu Hamza trekker frem et automatgevær og blir skutt av Haytham. Før Abu Hamza dør går et barnebarn bort til ham, og Abu Hamza hvisker noe til barnet. Hjemme hos al-Ghazi møter Fleury og Haytham familien hans. Fleury trøster sønnen til al-Ghazi på samme måte som han tidligere i filmen trøstet spesialagent Manners sønn. Fleury og teamet hans reiser tilbake til USA, hvor de blir berømmet av FBI-direktøren (Richard Jenkins) for deres fremragende arbeid. Leavitt spør Fleury hva han hvisket til Mayes i begynnelsen av filmen for å roe henne ned. Scenen kuttes til Abu Hamzas datter som spør sin egen sønn hva hans bestefar hvisket før han døde. Barnebarnet forteller moren: «Frykt dem ikke, barnet mitt. Vi kommer til å drepe dem alle," Deretter kutter scenen tilbake til Fleury som sa til Mayes at de skulle finne de skyldige. Noe som tyder på at dette er en ond sirkel som aldri kommer til å ta slutt.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]