Hopp til innhold

Katmandu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kathmandu»)
Katmandu
काठमाण्डू महानगर, यें देय् (nepalsk)
Panorama over Katmandu sentrum

Flagg

LandNepals flagg Nepal
DistriktKatmandu-distriktet
StatusBy
Ligger vedBisnumati River
Bagmati River
TidssoneNepal Standard Time
Retningsnummer01
Areal49,45 km²
Befolkning1 003 285 (2011[1])
Bef.tetthet20 288,88 innb./km²
Høyde o.h.1 300 meter
Nettsidewww.kathmandu.gov.np
Posisjonskart
Katmandu ligger i Nepal
Katmandu
Katmandu
Katmandu (Nepal)
Kart
Katmandu
27°43′N 85°19′Ø

Gateliv i Katmandu
Pashupatinath-templet i Katmandu

Katmandu (nepali काठमाडौं, काठमान्डु, newari यें) er hovedstaden i Nepal. Byen ligger i Katmandudalen mellom Himalaya i nord og Mahabharat-fjellene i sør på 1325 meter over havet. Byens opprinnelige navn og navn på det lokale språket newari er Kantipur.

Administrativt er byen en del av Katmandu-distriktet, som ligger i Bagmati sone (der byen er sonehovedkvarter) i Sentralregionen. Nepals hovedstad Katmandu ligger 1325 moh. i Kathmandudalen.

Katmandudalen kan ha vært bebodd så tidlig som 900 f.Kr., men de eldste nå kjente artifaktene fra området er blitt datert til noen hundre år før Kristus. Kiratene er de første dokumenterte herskerne av Katmandudalen. Licchavidynastiet var de neste herskerne, og deres styre ble innledet rundt 500-tallet. Under dynastiets andre konge ble det etablert handelslinjer med Tibet.

Selve byen Katmandu ble grunnlagt i 723 av Gunakamadeva, en nepalsk konge. Malladynastiet har spilt en stor rolle i landets historie. Det styrte Katmandu mellom 1200-tallet till 1769. Da erobret herskerdynastiet Shah byen og slo den sammen med de to andre bykongedømmene i Katmandu-dalen. Disse to byene var Patan, rett sør for Bagmati-elven, og Bhaktapur 12 km sørøst for Katmandu.

Byen var i flere århundre isolert fra omverdenen, og ble ikke åpnet for utenlandsk bistand og immigrasjon før i 1950-årene. Inntil langt opp i 1900-tallet var dalens navn Nepaldalen, og først etter 1950 at dalens navn ble endret til Katmandudalen.

Dette har skapt et unikt område med en rekke bygninger som står på UNESCOs liste over verneverdige kulturminner.

Severdigheter

[rediger | rediger kilde]

Durbar-plassen (slottsplassen) er sentrum i gamlebyen, et område av hovedstaden fullt av templer og hellige steder. Dette er trekkplaster nummer én for alle turistene som kommer hit.

Jordskjelvområde

[rediger | rediger kilde]

Byen ligger på et svært jordskjelvutsatt sted, og byen har flere ganger vært nærmest jevnet med jorden. Bygningsmassen er lav, men den er ikke bygd for å stå i mot jordskjelv. Folk bor tett og vannkvaliteten er allerede elendig.

Et lenge fryktet jordskjelv rammet byen i april 2015; det hadde riktignok episenter et godt stykke vest for byen, men var så kraftig at Katmandu ble påført store ødeleggelser.

Dasarath Stadium

Fotball og cricket er de mest populære idrettene i blant unge i Nepal.[2] Fotballen i landet organiseres av All Nepal Football Association (ANFA), som har hovedkontor i Kathmandu. Byens største stadion er Dasarath Rangasala stadion, som brukes til både fotball, konserter og andre større kulturbegivenheter. Stadionet har en kapasitet på ca. 25 000 tillskuere, er det største i landet og ble bygget i 1956. Kathmandu huser de eldste fotballklubbene i Nepal, som RCT, Sankata og NRT. Andre store klubber er MMC, Machhindra FC, Tribhuwan Army Club (TAC) og MPC.

Transport

[rediger | rediger kilde]
Tribhuvan International Airport

På grunn av det kuperte terrenget rundt byen, foregår det meste av transport inn og ut av byen langs veien eller med fly. Kathmandu er knyttet til omverden av Tribhuvan Highway mot sør, Prithvi Highway mot vest og Araniko Highway mot nord. BP Highway, som skal knytte Kathmandu til østlige delen av Nepal er under bygging.

Tribhuvan internasjonale lufthavn, som er landets eneste internasjonale lufthavn, ligger seks kilometer utenfor sentrum. Lufthavnen betjenes av 22 selskaper og har flyruter til resten av Nepal, Europa, Asia og Midtøstent.

Bombe utenfor den norske ambassade mai 2008

[rediger | rediger kilde]

Etter å ha hatt diplomatiske forbindelser siden 1973, etablerte Norge i 2001 en egen ambassade i Katmandu. En bombe som gikk av ambassaden[3] i Katmandu den 16. mai 2008 og et brev settes i sammenheng med den aktive norske støtten til fredsforhandlingene i Nepal.[4][5]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «National Population and Housing Census 2011» (PDF). National Planning Commission Secretariat, Central Bureau of Statistics (CBS), Government of Nepal. november 2012. Arkivert fra originalen (PDF) 28. desember 2013.  «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 7. januar 2019. Besøkt 7. mai 2015. 
  2. ^ «Goal Programme – All-Nepal Football Association – 2001». FIFA. Arkivert fra originalen 22. desember 2010. Besøkt 20. desember 2009. 
  3. ^ «Norges ambassade i Katmandu». Arkivert fra originalen 19. mai 2012. Besøkt 17. juni 2012. 
  4. ^ Artikkel i Dagbladet
  5. ^ Artikkel i Aftenposten

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]