Chennai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chennai
tamil: சென்னை
MylaporeKapaleeshwararTemple.jpg
Kapaleeshwarar-tempelet i Chennai ble bygget i det 7. århundret.

Våpen

LandIndia India
DelstatTamil Nadu
Grunnlagt1639
TidssoneUTC+05:30
Postnummer600xxx
Retningsnummer44
Areal181 km²
Befolkning4 590 000 (2009)
Bef.tetthet25 359,12 innb./km²
Høyde over havet6 meter
NettsideNettside
Posisjonskart
Chennai ligger i India
Chennai
Chennai
Chennai (India)

Chennai
13°04′57″N 80°16′30″Ø

Chennai (tamil: சென்னை), før august 1996 Madras, er en havnebyKoromandelkysten i India, ved Bengalbukta. Den er Indias fjerde største by med 4,3 mill. innbyggere (2004), og er hovedstad i delstaten Tamil Nadu. Navnet ble offisielt endret til Chennai i 1996, men det eldre navnet Madras er fremdeles i alminnelig bruk.

Chennai er et kulturelt og økonomisk senter. Byen er et veiknutepunkt med fem nasjonale motorveier som går til byer som Kolkata, Bangalore, Tiruchirappalli, Tiruvallur og Puducherry. Bil- og dataindustri og finans er de viktigste næringsveiene.

Byen har et universitet og flere høyskoler og er en viktig arena for karnatisk musikk, dans, tamilsk film og teater. Den har flere gamle hindutempler, som Kapaleeswarar og Parthasarathy, og den eldste britiske festningen i India, Fort St. George, ligger her. Chennai er kjent for den 12 km lange sandstranden Marina Beach og for Guindy nasjonalpark, ett av få slike områder som ligger innenfor en bygrense.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

indiastubbDenne indiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.