Bragernes torg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bragernes øvre torg)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bragernes torg i Drammen, mot Bragernes kirke

Bragernes torg er stortorget i Drammen i Viken.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mot Strømsø

Bragernes har i mange hundre år vært den sentrale plassen for handel i Drammen, i hvert fall på nordsiden av elva. Markedet ble i 1745 flyttet fra nåværende Gamle Kirkeplass til Bragernes torg, og da Strømsø og Bragernes ble slått sammen til én by i 1811 var det ikke noe særlig torg.

I årene 1853 og 1854 kom den første store økningen av torget, og torgets bredde ble på over 60 meter. Likevel er den store bybrannen på Bragernes i 1866 hovedgrunnen til at Bragernes torg er Norges største torg, og et av Nordens største. Aksen fra Bragernes kirke, ned kirkegata, over toget og til bybrua går i rett linje og knytter Strømsø torg og Bragernes torg sammen.

24. juni 1881 skjedde «Torvslaget» på Bragernes torg. 15 år gamle Martinius Tømmeraas ble drept da militære styrker åpnet ild mot demonstrerende streikende arbeidere. En annen døde senere av bajonettskader.[1]

Her ble Ørnulf Basts «Sankt Hallvards brønn» innviet 14. september 1952.

Innbyggerne i kommunen valgte Bragernes torg til tusenårssted ved tusenårsskiftet. Torget ivaretar en rekke bymessige funksjoner, og er møteplass, handelstorg og festplass. Blant annet kunne 30 000 mennesker beskue verdenscuprennet i sprintlangrenn på torget i 2003.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Per Otto Borgen (1995). Drammen byleksikon. Drammen. ISBN 8291649006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Bragernes torg – kategori av bilder, video eller lyd på Commons