7-Eleven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
7-Eleven
BransjeDetaljhandel
Etablert1927
HovedkontorIrving
Dallas
Tokyo
LandUSA
Nettsted
7-Eleven i Hongkong.

7-Eleven er et internasjonalt konglomerat som driver den største kjeden innen servicehandel (engelsk: Convenience Stores) med nærbutikker i 20 land. Selskapet ble grunnlagt i Texas i 1927 og begynte å bruke 7-Eleven-navnet i 1946; butikkene var opprinnelig kalt Speedee-Mart. Butikkene var i begynnelsen åpne fra 7 om morgenen til 11 om kvelden, derav navnet, men de fleste butikkene er nå åpne 24 timer i døgnet.

Norge[rediger | rediger kilde]

7-Eleven-kiosken på Holbergs plass i Oslo.

Det finnes 105 7-Eleven-kiosker i Norge, den første ble etablert i StolmakergataGrünerløkka i Oslo 13. september 1986. Narvesen kjøpte 7-Eleven i 1997 og fem år senere, i 2002, ble både Narvesen og 7-Eleven en del av Reitangruppen, som eier 7-Eleven-rettighetene for hele Skandinavia. Alle kioskene drives på franchisebasis.

7-Eleven i det politiske miljø[rediger | rediger kilde]

Under en debatt i Stortinget 5. november 2002 lanserte daværende justisminister Odd Einar Dørum begrepet «7-Eleven-mentaliteten» for å beskrive hvilke forventninger og holdninger som preger Norge i dag. «7-Eleven-mentaliteten» innebærer ifølge Dørum at «vi er blitt så vant til at vi når som helst kan gå ut og kjøpe alt som finnes, og det er på lager».[1]

At et forretningskonsept brukes som beskrivende for tidsånden fra nasjonalforsamlingens talerstol, kan tolkes som en bekreftelse på at konseptet er tilpasset behovene og at det er godt kjent blant folk flest.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Joe C. Thompson grunnla Southland Ice Company i Dallas i Texas i 1927. Selskapet var basert på salg av isblokker til private husholdninger. Sortimentet ble etter hvert større, i første omgang ble det utvidet til å omfatte melk, brød og egg. Navnet 7-Eleven ble introdusert i 1946. Da var det ikke lenger isblokkene, men åpningstidene som var viktigst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stortinget - Møte tirsdag den 5. november 2002 kl. 10». Stortinget. 5. november 2002. Besøkt 19. september 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]