7-Eleven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
7-Eleven-kiosken på Holbergs plass i Oslo.
7-Eleven i Hongkong.

7-Eleven er et internasjonalt konglomerat som driver den største kjeden av nærbutikker eller «convenience stores» i 20 land. I Norge kalles bransjen servicehandel. Selskapet ble grunnlagt i Texas i 1927 og begynte å bruke 7-Eleven-navnet i 1946; butikkene var opprinnelig kalt Speedee-Mart. Butikkene var i begynnelsen åpne fra 7 om morgenen til 11 om kvelden, derav navnet, men de fleste butikkene er nå åpne 24 timer i døgnet.

Det finnes 105 7-Elevenkiosker i Norge, den første ble etablert i StolmakergataGrünerløkka i Oslo 13. september 1986. Narvesen kjøpte 7-Eleven i 1997 og fem år senere, i 2002, ble både Narvesen og 7-Eleven en del av Reitangruppen som nå eier 7-Elevenrettighetene for hele Skandinavia. Alle kioskene drives på franchisebasis.

7-Eleven i det politiske miljø[rediger | rediger kilde]

Under en debatt i Stortinget 5. november 2002 lanserte daværende justisminister Odd Einar Dørum begrepet «7-Eleven-mentaliteten» for å beskrive hvilke forventninger og holdninger som preger Norge i dag. «7-Eleven-mentaliteten» innebærer i følge Dørum at «vi er blitt så vant til at vi når som helst kan gå ut og kjøpe alt som finnes, og det er på lager».

At et forretningskonsept brukes som beskrivende for tidsånden fra nasjonalforsamlingens talerstol, kan tolkes som en bekreftelse på at konseptet er tilpasset behovene og at det er godt kjent blant folk flest.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Joe C. Thompson grunnla Southland Ice Company i Dallas, Texas i 1927 basert på salg av isblokker til private husholdninger. Sortimentet ble etter hvert større, i første omgang ble det utvidet til å omfatte melk, brød og egg.

Navnet 7-Eleven ble introdusert i 1946. Da var det ikke lenger isblokkene, men åpningstidene som var viktigst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:7-Eleven – bilder, video eller lyd