Nordea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nordea
Nordea
Org.formBankaktiebolag
Etablert2000
HovedkontorStockholm
Bransjefinansielle tjenester
Antall ansatte31 569
Omsetning9 927 000 000 euro
Nettsidehttp://www.nordea.com/

Nordea (Nordea Bank AB) er et nordisk finanskonsern, og det største i Nord-Europa, med hovedkontor i Stockholm. Konsernet ble etablert gjennom oppkjøp og fusjoner av flere norske, svenske, danske og finske banker fra 1997 til 2000. Hjemmemarkedet omfatter de nordiske landene og Baltikum. Aksjen er notert på børsene i København, Helsingfors og Stockholm.

Nordea kunngjorde i september 2017 at konsernets hovedkontor vil bli flyttet til Helsingfors.[1]

Konsernet[rediger | rediger kilde]

Nordeas historie begynte ved sammenslåingen av svenske Nordbanken og finske Merita Bank i 1998, som sammen fikk navnet MeritaNordbanken. MeritaNorbanken kjøpte i 2000 norske Christiania Bank og Kreditkasse og danske Unibank, og konsernet byttet senere navn til Nordea.

I tillegg til de fire landene som er nevnt ovenfor, har Nordea også virksomhet i de baltiske landene, Polen og Russland. Nordea har også utvidet sin virksomhet i Sverige med oppkjøpet av Postgirot Bank. Nordea består i Norge blant annet av Nordea Bank AB (publ), filial i Norge, Nordea Finans, Nordea Liv, Nordea Markets og Nordea Fondene.

Nordea har også filialer i Tyskland (Frankfurt am Main), Singapore, Storbritannia (London), Kina (Shanghai) og USA (New York) og i Belgia (Brussel), Frankrike (Cannes), Luxembourg, Spania (FuengirolaMálaga), Sveits (Zürich) som er privatbankfilialer med hovedkontor i Luxembourg.

Casper von Koskull har vært konsernsjef siden 2015. Han etterfulgte Christian Clausen, som hadde vært i stillingen siden 2007.

Nordea i Norge[rediger | rediger kilde]

Nordea Norges tidligere hovedkontor i Middelthunsgt. 17

Nordea har sitt norske hovedkontor i Essendrops gate 7 i Oslo.

Nordea Bank AB (publ), filial i Norge[rediger | rediger kilde]

Nordea Bank AB (publ), filial i Norge er en fortsettelse av Christiania Bank og Kreditkasse (ofte forkortet Kreditkassen eller K-Bank). Kreditkassen var den eldste banken i Norge, stiftet i 1848.

Administrerende direktør i Nordea Bank AB (publ), filial i Norge har siden 2016 vært Snorre Storset.[2] Han sitter også i konsernledelsen i Nordea Bank AB.

Nordea Finans Norge AS[rediger | rediger kilde]

Nordea Finans håndterer bankens virksomhet innen forbrukslån, bil- og båtlån og andre finansieringsløsninger for næringslivet og privatpersoner. Nordea Finans er et heleiet datterselskap av Nordea Bank AB (publ), filial i Norge og er en del av Nordea Finance Companies. Nordea Finans het tidligere K-finans.

Nordea Liv[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Nordea Liv

Livsforsikringsselskapet Nordea Liv Norge AS er resultatet av fusjonen mellom Norske Liv og Vesta Liv. Norske Liv var Norges eldste livsforsikringsselskap, opprettet i 1844 som Den norske Livrenteforening. Norske Liv ble i 1994 kjøpt opp av Kreditkassen. Vesta Liv var eiet av danske Unibank. Vesta Liv ble opprettet etter at Vesta og Skandia skilte lag. Hovedkontoret ligger i Folke Bernadottes vei 38 i Bergen.

Nordea Markets[rediger | rediger kilde]

Nordea Markets håndterer handel med finansielle instrumenter (meglervirksomhet) i Nordea. Virksomheten omfatter handel, analyse og rådgivning i bruk av rente-, valuta-, aksje-, råvare-, egen- og fremmedkapitalprodukter, samt derivater knyttet til disse.

Nordea Markets har ca. 2 200 ansatte inkludert Financial Risk Control og Capital Markets Services. Deres viktigste operative lokalisering er i København, Helsingfors, Oslo og Stockholm. I tillegg har de regionale kontorer i Estland, Latvia, Litauen, Polen, Russland, Singapore og USA.

Nordea Fondene[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Nordea Fondene Norge

Nordea Fondene (Nordea Funds, Norwegian Branch) er Nordeas fondsselskap og er per 2009 den fjerde største kapitalforvalteren i Norge. Nordea Fondene het tidligere K Fondene AS.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ E24: Bekreftet: Nordea flytter til Helsinki
  2. ^ «Snorre Storset blir ny sjef for Nordea i Norge». Nordea.com. 14. januar 2016. Besøkt 13. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]