Nordea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nordea Bank AB
Etablert 1822
Hovedkontor Stockholm, Sverige
Bransje Finans
Nøkkelpersoner Hans Dalborg (styreleder), Casper von Koskull (konsernsjef), Snorre Storset[1] (administrerende direktør Nordea Bank Norge ASA)
Antall ansatte 33 347[2]
Resultat 3,075 milliarder EUR (2010)[2]
Nettside www.nordea.com/nor www.nordea.no

Nordea er et svensk finanskonsern med hovedkontor i Stockholm.

Nordea er det største i verden på å sette sammen låneavtaler (syndikering av lån) til offshore og shipping. DNB ASA er nummer to.[3][trenger referanse]

Konsernet[rediger | rediger kilde]

Nordea ble til ved sammenslåingen av svenske Nordbanken og finske Merita og fikk navnet MeritaNordbanken. MeritaNorbanken kjøpte senere norske Christiania Bank og Kreditkasse og danske Unibank og Nordea ble dannet.

I tillegg til de fire landene som er nevnt ovenfor, har Nordea også virksomhet i de baltiske landene, Polen og Russland. Nordea har også utvidet sin virksomhet i Sverige med oppkjøpet av Postgirot Bank. Nordea består i Norge blant annet av Nordea Bank Norge ASA, Nordea Finans, Nordea Liv og Nordea Markets.

Nordea har også filialer i Tyskland (Frankfurt am Main), Singapore, Storbritannia (London), Kina (Shanghai) og USA (New York) og i Belgia (Brussel), Frankrike (Cannes), Luxembourg, Spania (FuengirolaMálaga), Sveits (Zürich) som er privatbankfilialer med hovedkontor i Luxembourg.

Christian Clausen var konsernsjef i Nordea Bank AB fra 2007 til 2015, da Casper von Koskull etterfulgte ham.

Nordea i Norge[rediger | rediger kilde]

Nordea Norges tidligere hovedkontor i Middelthunsgt. 17

Nordea Norge har sitt hovedkvarter i Essendrops gate 7 i Oslo.

Nordea Bank Norge ASA[rediger | rediger kilde]

Nordea Bank Norge ASA er bygget på Christiania Bank og Kreditkasse (ofte forkortet Kreditkassen og K-Bank). Kreditkassen var den eldste bank i Norge, stiftet i 1848.

Administrerende direktør i Nordea Bank Norge er Snorre Storset siden 2016.[trenger referanse] Han sitter også i konsernledelsen i Nordea Bank AB.

Nordea Finans Norge AS[rediger | rediger kilde]

Nordea Finans er den delen som håndterer forbrukslån, bil- og båtlån og andre finansieringsløsninger for næringslivet og privatpersoner. Nordea Finans er et heleiet datterselskap av Nordea Bank Norge ASA og er en del av Nordea Finance Companies. Nordea Finans het tidligere K-finans.

Nordea Liv[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Nordea Liv

Livsforsikringsselskapet Nordea Liv Norge AS er resultatet av fusjonen mellom Norske Liv og Vesta Liv. Norske Liv var Norges eldste livsforsikringsselskap opprettet i 1844 som Den norske Livrenteforening. Norske Liv ble i 1994 kjøpt opp av Kreditkassen. Vesta Liv var eiet av danske Unibank. Vesta Liv ble opprettet etter at Vesta og Skandia skilte lag. Hovedkontoret ligger i Folke Bernadottes vei 38 i Fyllingsdalen.

Nordea Markets[rediger | rediger kilde]

Nordea Markets er den internasjonale enheten som handler med finansielle instrumenter (meglervirksomhet) i Nordea – det største finanskonsernet i Nord-Europa. De er en aktør innen handel, analyse og rådgivning i bruk av rente-, valuta-, aksje-, råvare-, egen- og fremmedkapitalprodukter, samt derivater knyttet til disse.

Det er ca. 2200 ansatte inkludert Financial Risk Control og Capital Markets Services. Deres viktigste operative lokalisering er i København, Helsingfors, Oslo og Stockholm. I tillegg har de regionale kontorer i Estland, Latvia, Litauen, Polen, Russland, Singapore og USA.

Organisasjonens mål er å gi rask og enkelt tilgang til markedet og trading fasiliteter, med en sterk lokal tilstedeværelse i alle regioner. Deres misjon er «Gjør det mulig» og visjonen deres er «En Great European investeringsbank, anerkjent for sine medarbeidere som skaper betydelig verdi for kunder og aksjonærer».

Nordea Fondene[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Nordea Fondene Norge As

Nordea Fondene er Nordeas fondsselskap og er per 2009 den fjerde største kapitalforvalteren i Norge. Nordea Fondene er et heleiet datterselskap av Nordea Bank Norge AS. Nordea Fondene het tidligere K Fondene AS.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://w2.brreg.no/enhet/sok/detalj.jsp?orgnr=911044110
  2. ^ a b www.nordea.com - fakta og tall
  3. ^ Aftenposten fakta 9. september 2008. Nordea

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]