Nordea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nordea
Nordea
Org.formBankaktiebolag
Etablert2000
HovedkontorStockholm
Bransjefinansielle tjenester
NøkkelpersonerBjörn Wahlroos (styreleder), Casper von Koskull (konsernsjef), Snorre Storset[1] (administrerende direktør Nordea Bank AB (publ), filial i Norge)
Antall ansatte33 347[2]
Omsetning9 927 000 000 euro
Resultat3,075 milliarder EUR (2010)[2]
Nettsidehttp://www.nordea.com/

Nordea er et svensk finanskonsern med som ble etablert i 2000. Hovedkontoret ligger i Stockholm.

Nordea er det største i verden på å sette sammen låneavtaler (syndikering av lån) til offshore og shipping. DNB ASA er nummer to.[3][trenger referanse]

Konsernet[rediger | rediger kilde]

Nordeas historie starter ved sammenslåingen av svenske Nordbanken og finske Merita Bank i 1998, som sammen fikk navnet MeritaNordbanken. MeritaNorbanken kjøpte i 2000 norske Christiania Bank og Kreditkasse og danske Unibank, og konsernet ble etterfølgende kjent under navnet Nordea.

I tillegg til de fire landene som er nevnt ovenfor, har Nordea også virksomhet i de baltiske landene, Polen og Russland. Nordea har også utvidet sin virksomhet i Sverige med oppkjøpet av Postgirot Bank. Nordea består i Norge blant annet av Nordea Bank AB (publ), filial i Norge, Nordea Finans, Nordea Liv og Nordea Markets.

Nordea har også filialer i Tyskland (Frankfurt am Main), Singapore, Storbritannia (London), Kina (Shanghai) og USA (New York) og i Belgia (Brussel), Frankrike (Cannes), Luxembourg, Spania (FuengirolaMálaga), Sveits (Zürich) som er privatbankfilialer med hovedkontor i Luxembourg.

Christian Clausen var konsernsjef i Nordea Bank AB fra 2007 til 2015, da Casper von Koskull etterfulgte ham.

Nordea i Norge[rediger | rediger kilde]

Nordea Norges tidligere hovedkontor i Middelthunsgt. 17

Nordea Norge har sitt hovedkvarter i Essendrops gate 7 i Oslo.

Nordea Bank AB (publ), filial i Norge[rediger | rediger kilde]

Nordea Bank AB (publ), filial i Norge bygger på Christiania Bank og Kreditkasse (ofte forkortet Kreditkassen og K-Bank). Kreditkassen var den eldste bank i Norge, stiftet i 1848.

Administrerende direktør i Nordea Bank AB (publ), filial i Norge er Snorre Storset siden 2016.[4] Han sitter også i konsernledelsen i Nordea Bank AB.

Nordea Finans Norge AS[rediger | rediger kilde]

Nordea Finans er den delen som håndterer forbrukslån, bil- og båtlån og andre finansieringsløsninger for næringslivet og privatpersoner. Nordea Finans er et heleiet datterselskap av Nordea Bank AB (publ), filial i Norge og er en del av Nordea Finance Companies. Nordea Finans het tidligere K-finans.

Nordea Liv[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Nordea Liv

Livsforsikringsselskapet Nordea Liv Norge AS er resultatet av fusjonen mellom Norske Liv og Vesta Liv. Norske Liv var Norges eldste livsforsikringsselskap opprettet i 1844 som Den norske Livrenteforening. Norske Liv ble i 1994 kjøpt opp av Kreditkassen. Vesta Liv var eiet av danske Unibank. Vesta Liv ble opprettet etter at Vesta og Skandia skilte lag. Hovedkontoret ligger i Folke Bernadottes vei 38 i Bergen.

Nordea Markets[rediger | rediger kilde]

Nordea Markets er den internasjonale enheten som handler med finansielle instrumenter (meglervirksomhet) i Nordea – det største finanskonsernet i Nord-Europa. De er en aktør innen handel, analyse og rådgivning i bruk av rente-, valuta-, aksje-, råvare-, egen- og fremmedkapitalprodukter, samt derivater knyttet til disse.

Det er ca. 2200 ansatte inkludert Financial Risk Control og Capital Markets Services. Deres viktigste operative lokalisering er i København, Helsingfors, Oslo og Stockholm. I tillegg har de regionale kontorer i Estland, Latvia, Litauen, Polen, Russland, Singapore og USA.

Organisasjonens mål er å gi rask og enkelt tilgang til markedet og trading fasiliteter, med en sterk lokal tilstedeværelse i alle regioner. Deres misjon er «Gjør det mulig» og visjonen deres er «En Great European investeringsbank, anerkjent for sine medarbeidere som skaper betydelig verdi for kunder og aksjonærer».

Nordea Fondene[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Nordea Fondene Norge

Nordea Fondene er Nordeas fondsselskap og er per 2009 den fjerde største kapitalforvalteren i Norge. Nordea Fondene er et heleiet datterselskap av Nordea Bank AB (publ), filial i Norge. Nordea Fondene het tidligere K Fondene AS.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://w2.brreg.no/enhet/sok/detalj.jsp?orgnr=911044110
  2. ^ a b www.nordea.com - fakta og tall
  3. ^ Aftenposten fakta 9. september 2008. Nordea
  4. ^ «Snorre Storset blir ny sjef for Nordea i Norge». Nordea.com. 14. januar 2016. Besøkt 13. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]