Norsk elghund grå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Norsk elghund grå
Grå elghund, gråhund
Norsk elghund grå
Hundetype spisshund (elghunder)
Opprinnelse Norge Norge
Egenskaper jakthund (familiehund)
Forventet livsløp 10-12
Størrelse medium (15–25 kg)
Passer for storviltjegere, aktive
Anerkjennelser
FCI Gruppe 5, seksjon 2
AKC Hound
CKC Hounds
KC Hound
UKC Scenthounds
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Norsk elghund grå (FCI #242) er en norsk spisshundrase med lange tradisjoner som jakthundstorvilt. Rasen kalles også grå elghund og gråhund. Den er en av Norges mest populære hunderaser, men må regnes som eksotisk utenfor Norden. Hunderasen er valgt til «Norges nasjonalhund».

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Norsk elghund grå
Valp

Grå elghund er avlet for jaktelg og annet storvilt, men denne hunden har også en rekke andre flotte kvaliteter som brukshund. Mange[hvem?] har ment at denne hunden må være en direkte etterkommer av torvmosehunden, som eksisterte i Norden for mer enn 5 000 år siden, men dette er ikke tilfellet. Andre har hevdet at røttene strekker seg tilbake til tiden lenge før vikingtiden (800–1050 e. Kr.), men også dette er kun en myte.[trenger referanse]

Grå elghund er en moderne hunderase skapt (eller forsøkt gjenskapt) gjennom selektiv avl1800-tallet. Av type minner den riktig nok om de urnordiske spisshundrasene, men genetisk tilhører den de moderne europeiske hunderasene. Faktisk er slektskapet til nevnte urnordiske hunder like fjernt som hos andre moderne europeske hunderaser. Det viser en rekke nye DNA-studier. Det er derfor klart at grå elghund er en «ny» hund[1], mellom 100 og 200 år gammel. Dette stemmer bra med hva vi vet om rasen på 1800-tallet og må tilskrives den ekspansjonen i hundeavl som fant sted på den tiden.[trenger referanse] Grå elghunds manglende «alder» som type støttes også av annen moderne forskning, blant annet en større studie av såkalt renrasede tamhunder gjort av Heidi G. Parker m.fl.[2]

Hunderasen ble første gang vist på en utstilling i Kristiania (Oslo) i 1877, der elghunden Grant vant. Den mest kjente grå elghunden er imidlertid Bamse, eller Gamle Bamse Gram som han ble kalt. Den var eid av konsul Jens Gram ved Ask godsRingerike. Bamse regnes som rasens progenitor og er den eldste grå elghunden man kjenner til i rasens stamtre. Bamse ble født i 1865 og var til stede på utstillingen i 1877, men deltok ikke (Jens Gram var selv dommer på utstillingen). I 1913 ble de første hundene av denne rasen eksportert til USA, der den har oppnådd et visst fotfeste og full anerkjennelse av American Kennel Club. Siden har rasen blitt eksportert til en rekke land utenfor Norden.

Det finnes også en sort variant av rasen, som kalles norsk elghund sort. Den skiller seg fra grå elghund på flere punkter og har derfor fått en egen rasestandard.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Norsk elghund grå er en typisk spisshund, med tett kort kropp, kvadratisk bygning og god reisning. Full av kraft og stolthet. Mørke trygge øyne, opprettstående spisse ører. Halen bæres stramt opprullet over ryggens midtlinje. Hårlaget er tett og rikt, men ikke strittende. Den er meget robust, hardfør og utholdende, og tåler såvel regn som kulde meget godt. Rasen har en idealhøyde på 52,5 cm (+3/-4) for hanner og 49,5 cm (+3/-4) for tisper.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Grå elghund er en skjellende hund som har vært brukt til nær sagt alle former for storviltjakt, men er først og fremst avlet for jakt på elg og bjørn. Grå elghund blir brukt i to ulike jaktformer.

Løshund: Hunden stiller elgen ved å lose slik at elgen blir stående. Jegeren kan på den måten komme seg på skuddhold uten at dyret (elgen/hjorten) blir skremt bort.

Bandhund: Hunden leder jegeren stille frem til storviltet, slik at jegeren kan komme seg på skuddhold uten at dyret oppdager ekvipasjen.

Grå elghund er dessuten en meget god sporhund og vakthund, og har tradisjonelt vært en viktig gårdshund og en populær familiehund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Grå elghund har godt gemytt, er hengiven overfor sin egne og trivelig å holde som familiehund. Den liker å ha en sterk leder og trenger kontinuerlig mosjon og hjernetrim for å trives. Den er lett å dressere,[trenger referanse][omstridt ] men er først og fremst en god jakthund og turkamerat. I røyteperioden vår og høst trenger den daglig pelsstell.

Annet[rediger | rediger kilde]

Grå elghund er en vanlig hund i Norden, men utenfor dette området regnes rasen som eksotisk. I Storbritannia har den imidlertid fått et miljø. Pelsen trenger jevnlig vedlikehold.

Det kan også nevnes at Synnøve Finden holdt grå elghunder gjennom store deler av livet, selv om hun nok er best kjent som yster, og da kanskje spesielt av pultost.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Collie or Pug? Study Finds the Genetic Code (The New York Times)
  2. ^ Heidi G. Parker, Lisa V. Kim, Nathan B. Sutter, Scott Carlson, Travis D. Lorentzen, Tiffany B. Malek, Gary S. Johnson, Hawkins B. DeFrance, Elaine A. Ostrander, Leonid Kruglyak. 2004. «Genetic Structure of the Purebred Domestic Dog». Science 304, 1160 (2004). DOI: 10.1126/science.1097406.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]