International Sheep Dog Society

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The 62nd Aylsham Show
(East Anglia)

International Sheep Dog Society (ISDS) er et internasjonalt stambokregister for arbeidende border collier, grunnlagt i juli 1906 (i Haddington, East Lothian), i Storbritannia (England, Skottland og Wales) og Irland. Hovedkontoret ligger i Bedford i England.

Da stamboka åpnet ble tispen Old Maid ført inn med stamboknummer 1. Hannen Old Hemp (1893-1901), som siden har blitt regnet som stamfar til den moderne border collien, ble ført inn som nummer 9. Begge post mortem og etter private stamtavler fra oppdretteren.

ISDS vektlegger kun hundenes brukshundegenskaper som gjeterhund, og bare valper etter foreldre der minst en av dem er stambokførte kan registreres. ISDS arrangerer dessuten mesterskap i fårehundhandling, både på nasjonalt og internasjonalt plan. Siden 2002 har organisasjonen dessuten avholdt VM i fårehundhandling hvert tredje år.

Hunder som er stambokført av ISDS kan også registreres hos The Kennel Club, men ikke omvendt. Om man ønsker å registrere en border collie ved ISDS som er 2 år eller mer, må det skje ved såkalt Registration on Merit (ROM). Det betyr at hundens bruksegenskaper først må dokumenteres, gjennom at ekvipasjen (hund og hundefører) består en obligatorisk arbeidstest for gjeterhunder eller utmerker seg spesielt i en eller flere konkurranser i gjeting (må oppnå minst en 1.-plass, to 2.-plasser eller tre 3.-plasser) der minst 25 andre hunder deltar.

Til å begynne med var det kun skotter i grensestrøkene nord for grensen mot England som var med og dannet en komité, men da den første nasjonale gjeterhundkonkurransen ble arrangerte i Gullane ved Firth of Forth i East Lothian, Skottland, i august 1906 var det med folk fra begge sider av grensen. Dette lokalmesterskapet ble arrangert etter samme mønster fram til 1914 og inkludere ekvipasjer (hund og handler) fra begge sider av grensen. Mesterskapet ble derfor «internasjonalt». Første verdenskrig satte en midlertidig stopper på arrangementet, men fra 1919 tok interessen seg kraftig opp fram mot 1921. Da var begivenheten blitt så omfattende at kvalifisering måtte til for å kunne stille til start i de nasjonale konkurransene i England og Skottland.

Fra 1922 kom Wales med som tredje nasjon. Nasjonale mesterskap ble arrangert over en dag, men fra 1926 måtte den internasjonale konkurransen arrangeres over tre dager, og fra 1927 måtte også de nasjonale konkurransene utvides til to dager. Utover på 1930-tallet fortsatte interessen å vokse, selv om andre verdenskrig satte en midlertidig stopper for begivenheten i perioden 1939–1945.

Konkurransene ble gjenopptatt i 1946, og den første internasjonale konkurransen ble avholdt ved Hyde Park i London, der omkring 200 000 publikummere møtte opp og overvar begivenheten. Nord-Irland kom med i 1961 og Irland i 1965. Etter hvert som interessen for rasen og konkurranser steg, ble også individuelle medlemmer fra det kontinentale Europa og oversjøiske land medlemmer inkludert.

De første assosierte nasjonale medlemslandene for arbeidende border collie ble inkludert fra 2004 og framover, og omfatter land som Argentina, Belgia, Brasil, Frankrike, Færøyene, Island, Italia, Japan, Nederland, Polen, Spania, Sveits, Sør-Korea, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike. Senere har også USA, Canada, Australia og Sør-Afrika sluttet seg til.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • International Sheep Dog Society

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]