Kerry blue terrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kerry blue terrier
Kerry blue terrier
Kerry blue terrier
Hundetype terrier
Opprinnelse Irland
Egenskaper Brukshund, familiehund
Forventet livsløp 10-12
Størrelse Middels
Passer for Erfarne
Anerkjennelser
FCI Gruppe 3, seksjon 3
AKC Terriers
CKC Terriers
KC Terriers
UKC Terriers
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Kerry Blue terrier er en hunderase som opprinnelig kommer fra Kerry, Irland. Den ble brukt i jaktrotter, grevling, oter, kanin og hare, og også som gjeterhund for storfe og sau, og som vakthund på gården. I dag brukes den hovedsakelig som familiehund og brukshund. Den er ikke så utbredt i Norge, men er stadig blitt mer og mer populær som en trofast følgesvenn også her til lands. === Den er den nest største av terrierne med en høyde på 45,5-49,5 cm for hannhunder. Rasen er gjennomgående sunn og hardfør med det årvåkne og uredde terrier-temperamentet til stede i fullt monn. Kerryen er en av de få røytefrie rasene vi har, og er derfor lavallergen, og vellegnet for allergikere.

Den har kun ett pelslag og klippes - i motsetning til de fleste andre terrierrasene som trimmes. Pelsen krever moderat pelsstell og bør klippes 4-5 ganger i året. Tillatt farge er alle varianter av blått, valpene er født sorte og denne fargen er tillatt frem til ca. 18 mnd. alder. Pelsen er myk og bølgete og uten underull.

Kerry Blue er en meget tilpasningsdyktig allround rase. Brukes både i agility, lydighet, til utstilling og spor.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

I likhet med irsk og wheaten terrier, stammer kerryen mest sannsynlig fra gamle irske terriervarianter og hunder av houndtype. Det er også antatt at irsk ulvehund er blitt blandet inn. Noe som kan minne om Kerry Blue terrieren er nevnt i irsk litteratur allerede på midten av 1800-tallet. På begynnelsen av 1900-tallet ble den valgt til irsk nasjonalrase og Irish Kerry Blue terrier Club ble stiftet i 1920 og rasestandarden fastlagt i 1921. Det var den irske kerry klubben som tok initiativ til å starte den irske kennelklubben som ble opprettet i 1922.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Kerry Blue Terrier er i dag brukt hovedsakelig som selskapshund og brukshund. Den er regnet for å være hyggelig mot mennesker, og er en god familiehund.

Helse[rediger | rediger kilde]

Kerry Blue terrieren er en sunn rase som ikke er plaget av spesielle alvorlige lidelser. Godartede hudsvulster er ganske vanlig forekommende, og enkelte Kerrier har plager med øyeirritasjon av ulik årsak[1]. Det er 2014 samlet opplysninger om rasens helse i Norge og hvordan eiere av Kerry Blue terriere opplever mental status hos hundene sine. Opplysninger om rasens mentale egenskaper er under bearbeidelse og vil bli sammenstilt[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Huldt-Nystrøm T, Helseundersøkelse Kerry Blue Terrier 2014. (RAS gruppen for Kerry Blue Terrier Norge).
  2. ^ Huldt-Nystrøm T, Mental helse hos Kerry Blue Terrier rapportert av eiere 2014 under utarbeidelse. (RAS gruppen for Kerry Blue Terrier Norge).