Hundesport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»

Flyball
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste
Agility

Hundesport er et fellesbegrep for alle former for sport der hunder inngår som et element, enten alene eller sammen med en hundefører. Hundesport kan inndeles i to kategorier: regulær hundesport og brukshundsport.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

På 1900-tallet har hundens betydning gjennomgått en dramatisk endring. Den har gått fra å være et nyttedyr til å bli mer av et kjæledyr. Mange av hunderasene ble imidlertid avlet fram med bestemte bruksegenskaper, som forsatt gjør seg gjeldende den dag i dag. Dette er egenskaper hundene trenger å få utnytte for å kunne opprettholde sitt særpreg. Etter hvert som folk flest har fått stadig mer fritid, har mange valgt å bruke deler av fritiden på en positiv måte sammen med hunden. Hundesport oppsto slik som sportslige sidegrener til hundenes opprinnelige formål. Alvor har blitt til lek, og leken har utviklet nye egenskaper hos både hunde og menneske. Disse egenskapene har man siden utnyttet til nye bruksområder for hundeholdet. Man kan derfor hevde at hundesport har både stor terapeutisk og bruksmessig verdi, både for hund og menneske.

Regulær hundesport[rediger | rediger kilde]

Regulær hundesport kan defineres som en aktivitet som ikke tjener et samfunnsnyttig formål, annet enn eventuelt som terapi for personen som leder eller bruker hunden, og/eller som ren underholdning. Eksempler på slik hundesport er hundeveddeløp, lure coursing, hundekjøring, hundekløving, agility, flyball og hundefrisbee.

Brukshundsport[rediger | rediger kilde]

Brukshundsport (også kalt bruks) kan defineres som en aktivitet som har eller kan ha en primær eller sekundær samfunnsmessig nytteverdi. Eksempler på slik sport er for eksempel IPO og brukshundsport, samt de selvstendige grenene lydighet, spor, blodspor, rapportering, apportering, budføring, feltsøk og rundering med mer.

Aktuelle temasider[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]