Beagle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beagle
engelsk beagle
Hundetypedrivende hund, støver
OpprinnelseStorbritannia
Egenskaperjakthund, familiehund
Livsløp8-20 år
Størrelsemiddels (15-20 kg)
Passer forIkke passende for alle, helst aktive personer med mye tid til irettesetting og trening.
Anerkjennelser
FCIGr. 6 Sek. 1
(FCI #161)
AKCHound
CKCHounds
KCHound
UKCScenthound
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Beagle (FCI #161) er en middels stor jakthund av støvertype (drivende hund) som opprinnelig stammer fra Storbritannia.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Støvere av beagletypen har eksistert i mer enn 2 000 år, men beagle som egen hunderase slik man kjenner den oppsto i Storbritannia på 1830-tallet. Før den tid fantes det flere typer beagle på De britiske øyer. Disse varierte i størrelse fra 20 til 45 cm i skulderhøyde. Likeledes hadde de ulike typene forskjellig utfargning.

Beagle som tolltjenestehund

Dagens beagle hevdes å være en blanding av disse, blant annet av Talbothund, North Country beagle, Southern hound (også kalt sørlig beagle) og kanskje også Harrier. Det eksakte blandingsforholdet er ukjent, men den minste av disse hundene var den såkalte «Elisabeth-beaglen». Den skal ha hatt en skulderhøyde på mindre enn 20 cm og en meget klangfull los. Den gikk derfor under tilnavnet «den syngende beagle».

Beagle er i dag populær over store deler av den industrialiserte delen av verden. I hjemlandet ble den første spesialklubben dannet alt i 1890. Alt i 1860 ble det eksportert beagle av «ny type» til Frankrike, der den første beagleklubben ble dannet i 1914. Man antar at rasen også ble eksportert tidlig til USA, der man vet at oppdrett med den «nye typen» tok til i 1870-årene. American Kennel Club (AKC) anerkjente rasen alt i 1884.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Beagle ligner på Foxhound, men den er betydelig mindre og har kortere ben. Pelsen er glatt og blank uten underull. Den mest typiske fargen er rødbrun med sort sadel og hvite tegninger på snuten, halsen, brystet, buken, nedre del av lemmene og haletippen (det siste obligatorisk). Tofarget brun/sort og lysbrun/hvit er også vanlig, men leverfarget/hvit er ikke ønskelig. Skulderhøyden er normalt 33–41 cm.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Beagle ble opprinnelig avlet for jakthare og kanin, men den har også glimrende egenskaper som jakthund på rev, rådyr og annet småvilt. Den kan brukes både i flokk (som såkalt packhunter – se hetsjakt og parforsejakt) og alene. Førstnevnte jaktform er imidlertid forbudt i mange land, blant annet i Norge. I senere år har rasen på grunn av sin hendige størrelse og usedvanlig godt utviklede luktesans også blitt svært populær som tolltjenestehund og politihund. Beagle er også en flott familiehund og en populær utstillingshund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Beagle har normalt et svært vennlig vesen og passer godt som familiehund, spesielt i en aktiv familie. Den regnes også som et godt valg for en barnefamilie. Den har jaktinstinkt og vil jage om den kommer løs. Den trenger også oppgaver og mye mosjon for å trives godt. Pelsstellet er minimalt om kostholdet er godt. Om det jaktes med den må også potene vedlikeholdes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]