Landrase

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mustang er en gammel hesterase, en landrase som nedstammer fra hester som spanierne førte med seg til Amerika1500- og 1600-tallet.

En landrase er lite foredlet og spesialisert rase.[1] Innen zoologien kan det sies å være en rase som i større grad lever naturlig i et begrenset område, hvor den gjennom tid har tilpasset seg miljøet og habitatet genetisk. Landraser har typisk større genetisk spredning enn motsatsen, som kalles en kulturrase. Med det mener man at utseende og atferd i større grad kan variere mellom individene.

Landrasetype[rediger | rediger kilde]

Landrasetype er et begrep som benyttes ofte i beskrivelsen av tamsauraser. Uttrykket betegner raser som har kort hale (derfor blir typen også kalt korthalesau) og ull med dobbel karakter, altså forholdsvis kort, finfibret bunnull og lang, glatt og grovere dekkull. Landrasetyper må derfor ikke forveksles med en landrase, som nevnt ovenfor. Motsatsen til landrasetypen kalles en crossbredtype.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sponenberg, D. Phillip (May 18, 2000). Genetic Resources and Their Conservation. In Bowling, Ann T.; Ruvinsky, Anatoly. The Genetics of the Horse. Wallingford, Oxfordshire, UK: CABI Publishing. pp. 392–393. ISBN 0-85199-429-6. Besøkt 2017-08-05

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]