Hopp til innhold

Norsk Kennel Klub

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste
Norsk Kennel Klub
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer937125577
Stiftet24. januar 1898[1][2]
LandNorge
HovedkontorOslo
Nettstedwww.nkk.no (no)
Kart
Norsk Kennel Klub
59°54′32″N 10°49′07″Ø

Norsk Kennel Klub (NKK) er en norsk organisasjon for hundeeiere. NKK har til formål å ivareta hundens og hundeholdets interesser i Norge, samt å bidra til å fremme positive aktiviteter med hund og utviklingen av den enkelte hunderase. NKK skal også arbeide for etisk og praktisk riktig behandling av hunder, og for at avl av hunder skjer i ønsket retning, både når det gjelder rasestandard og rasenes sunnhet. NKK er Norges nasjonale stambokregister for hunder og ble stiftet i Kristiania (Oslo) i 1898. NKK er en ideell organisasjon, og klubben fungerer som en paraplyorganisasjon for det organiserte hundemiljøet i landet. NKK har i dag gjennom sine 220 medlemsklubber ca. 85 000 medlemskap. Medlemsklubbene er dels raseklubber og dels lokale klubber som driver forskjellige former for hundesport. NKK er tilsluttet Fédération Cynologique Internationale (FCI) og er medlem av Nordisk Kennelunion.

Bakgrunn og dannelse[rediger | rediger kilde]

Det var opprinnelig jegere som tok initiativet til dannelsen av en nasjonal kennelklubb i Norge. I jakthundmiljøet vokste det frem et behov for en stambok for hunder. For at man skulle komme videre i arbeidet med å foredle jakthundrasene og avle frem mer konstante hunderaser var en stambok uunnværlig.

Det vokste raskt frem et miljø som var engasjert i arbeidet med avl av renrasede og dyktige jakthunder. Helt fra etableringen av NKK var formålet å ivareta og foredle de enkelte hunderaser.

På generalforsamlingen 24. januar 1898, hvor 40 medlemmer deltok, ble «Love for Norsk Kennelklub» vedtatt. Paragraf 1, formålsparagrafen, ble godkjent med følgende ordlyd:

«§ 1. Klubbens formaal er forædling av vore hunde og forøvrig varetagelse av kynologiske interesser.»

For å oppfylle sitt formål iverksatte klubben bl.a.:

  • Avholdelse av utstillinger og prøver.
  • Utgivelse av norsk hundestambok.
  • Anskaffelse og utleie av raserene stamdyr.
  • Anskaffelse av kynologisk utdanning.

Det var først og fremst jakthundmiljøet som var opptatt av klubben de første årene, men det vokste også relativt fort opp et miljø rundt selskapshundrasene. Den første norske hundeutstillingen ble avholdt i 1877 og arrangert av Norges Jeger- og Fiskerforbund. NKKs første utstilling ble avholdt i Kristiania i 1898.

NKK vokste raskt og stadig ble det stiftet nye spesialklubber. I 1938 var antallet samarbeidende klubber kommet opp i 20. I 1997 var 62 raseklubber, 21 fuglehundklubber og 127 bruks- og lokale hundeklubber samarbeidende med NKK.

Gruppene[rediger | rediger kilde]

I realiteten er gruppe 4 og 6 slått sammen til gruppe 4/6 hos NKK, men siden disse er separerte grupper hos FCI har vi valgt å presentere de slik også her.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Utgave 2017-05-22 av GRID[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]