Collie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Collie
skotsk fårehund
Langåret collie (1910)
Hundetypebruks-, hyrde og gjeterhunder, fårehund
OpprinnelseStorbritannia (Skottland)
Egenskaperfamiliehund, brukshund
Livsløp10–12 år
Størrelsehann 56-61 cm
hunn 51-56 cm
(hann 20,5–29,5 kg,
hunn 18–25 kg)
Passer foraktive
Anerkjennelser
FCIGruppe 1, seksjon 1
(FCI #)
AKCHerding
CKCHerding
KCPastoral
UKCHerding
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Collie er en mellomstor til stor britisk fårehund av collietype, opprinnelig en landrase. Rasen består som to pelsvarianter; langhåret collie (FCI #156) og korthåret collie (FCI #296). De to variantene tilhører samme hunderase, men har ulik pelslengde. I Norge var denne hunden tidligere kjent som skotsk fårehund, noe mange fortsatt kaller den. Både KC og FCI har gitt variantene hver sin rasestandard, men de har eksistert parallelt og har identisk historie.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Langhåret collie (FCI #156)
Korthåret collie (FCI #296)

Typen ble opprinnelig avlet som gjeterhund og var tidligere vanlig i både Skottland, England og Wales, der typen ble benyttet til å gjete sau av høylandstypen. Man tenker seg at stamfedrene til dagens collie var en arbeidsom fårehundtype, som ble krysset fram av skotske gjetere, for å passe til de utfordrende forholdene som råder i det skotske høylandet. Sannsynligvis har den felles progenitor med border collie. Typen må ha spredd seg og senere delt seg i ulike linjer.

En teori (FCIs rasestandard) hevder at den britiske fårehunden kan ha sine røtter fra blandinger mellom lokale hundetyper og hunder som fulgte med romerne til landet, men dette har aldri blitt dokumentert. En annen teori hevder er at typen nedstammer fra lokale fårehunder, såkalte gårdscollier, med opprinnelse i Skottland og Wales.[1] Hunder av collietypen kunne variere mye, fra å ligne på border collie, bearded collie og skotsk collie. Og alle ble gjerne kalt collie lokalt.

Den skotske typen var opprinnelig stor, sterk og aggressiv som type. Noen hevder at tidlige typer av denne ble krysset med borzoi, for å gi hunden et mer nobelt hode.[2] Det har aldri blitt dokumentert at borzoi er en del av opphavet, men den skotske fårehunden har et myndelignede hode. En studie viser at hundesnutens lengde trolig styres av et gen kalt Runx-2, gjennom såkalte tandem repeterte sekvenser i DNA.[3]

Etter at dronning Victoria av Storbritannia skaffet seg en langhåret collie, etter å ha sett en ved Balmoral Castle, ble rasen svært populær i hjemlandet. Dronningen skal imidlertid senere ha favorisert den korthårede varianten. Fra da av ble den i stadig større grad avlet som utstillingshund, og den fikk sin endelig utforming som rase, men fra 1960-tallet og framover ble rasen gradvis mindre fysisk. Før den tid kunne en collie av skotsk type måle opp mot 66–67 cm i skulderhøyde.

Rasen kom trolig til Norge på tampen av 1800-tallet. Den første hunden ble stambokført av NKK som født 14. april 1895. Norsk Collie Klubb ble stiftet 27. februar 1935. I senere år har rasen tapt mye popularitet, spesielt som følge av at den ikke lenger i særlig grad benyttes som gjeterhund. Den er for lengst byttet ut med den mye mer energiske border collien.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Collie er en rektangulær og relativt smal hund med lang hale. Det lange snutepartiet gir rasen et myndelignende uttrykk. Ørene står oppreist, men ytre del av øreflippene henger framover.

Hunderasen består som to pelsvarianter med ulike pelslengde; langhåret og korthåret. Begge har tre godkjente fargeblandinger; sobel, tricolor, og blue merle. Begge pelstypene har tolags pels, bestående av fin og tell underull og grove dekkhår. Den langhårede varianten trenger ekstensivt daglig pelsstell, mens den korthårede ikke er like krevende.

Bruksegenskaper[rediger | rediger kilde]

Collie er i dag mest populær som familiehund og utstillingshund, men typen blir også anerkjent som en god brukshund. Den egner seg også godt for flere typer hundesport. Rasen har dessuten bevart gjeterinstinktet og er energisk, men lite brukt som gjeterhund i dag. Den har kun et moderat daglig mosjonsbehov. Overvekt kan imidlertid bli et problem om hunden ikke får nok mosjon.

Langhåret collie er blant annet kjent fra filmene om Lassie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wharton, Alice (1998). Collies. ISBN 0-7938-2800-7
  2. ^ Clark, Anne Rogers and Brace, Andrew H. (eds.), ed. (October 1995). The Breeds: Collies - Rough Collie. The International Encyclopedia of Dogs (1st (American) ed.). New York, New York: Howell Book House. pp. 188–190. ISBN 978-0-87605-624-0 OCLC 32697706
  3. ^ Why a Pug is Not a Collie, av Elizabeth Pennisi. 2004-12-14. American Association for the Advancement of Science (AAAC). Besøkt 2015-07-03

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]