Balsamgran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Balsamedelgran, balsamgran
Balsamgran med kongler
Balsamgran med kongler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Abies balsamea
(L.) Mill.
Norsk(e) navn: balsamgran, balsamedelgran
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Furufamilien
Slekt: Abies
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skogdannende
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for balsamgran

Balsamgran (Abies balsamea) er en art av bartrær i edelgranslekten innenfor furufamilien.[1] Den tilhører undergruppen Balsamgraner.

Varianten Canaangran (Abies balsamea var. hanerolepis) vokser i den sørvestre delen av artens utbredelsesområde, oppkalt etter voksestedet Canaan Valley i Vest-Virginia. Varianten vokser nordover Appalachene til Quebec. Den er biologisk sett også ganske nærstående Frasergran (Abies fraseri).

Balsamgran blir 5-35 meter høyt, kronen er konisk. Årsskuddene samme året er ofte bråbrune eller brågule, med hårdekke som kan være brunt. Oppå bladene er det ikke hårdekke. Det er kvae på årsknoppene. barken på unge individer er grå og myk, og kan ha kvae rennende. På eldre trær er barken hardere og mer skjellaktig.

Nålene er inntil 3 cm lange, og 2 mm brede. De er blanke, mørkt grønne, og har et lyst bånd på undersiden med butt spiss slik så mange edelgraner har. Konglene blir inntil 8 x 3 cm. Nålene kan lukte litt av appelsin.

Arten balsamedelgran forviller seg fra planting og hager og parker. Opprinnelig vokser den i det østlige Nord-Amerika. Den kan finnes spredt i Norden som forvillet art.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lennart Stenberg (red), Steinar Moen (norsk red), Gyldendals Store Nordiske Flora, 2003, (2007), side 61.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Nærbilde av skudd hos balsamedelgran

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Emoji u1f33f.svgDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.