Hank Marvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hank Marvin
Hank Marvin (6289841143).jpg
FødtBrian Robson Rankin
28. oktober 1941[1] (78 år)
Newcastle upon Tyne
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Gitarist, banjospiller, låtskriver, sanger-låtskriver, jazzmusiker, komponist, jazzgitarist, pianist
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av The Shadows, Marvin, Welch & Farrar

Hank B. Marvin (født Brian Robson Rankin 28. oktober 1941, Newcastle upon Tyne i England) er ledende gitarist i instrumentalgruppen The Shadows, som opprinnelig var en backinggruppe for Cliff Richard.

The Shadows inspirerte gitarister som Eric Clapton, David Gilmour, Brian May, Jean-Pierre Danel, George Harrison, Mark Knopfler, Neil Young og Pete Townshend, og er derfor å regne som Englands mest innfytelsesrike band før The Beatles.

Som gutt spilte han banjo og piano. Av og til spilte han begge instrumentene i opptak. 16 år gammel reiste han sammen med sin venn Bruce Welch til London, hvor han møtte Johnny Foster (Cliff Richards manager) på Two Is Coffee Bar (uttalt: «two eyes») i Soho. Foster var på jakt etter en gitarist for Richards turne i UK, og Hank gikk med på å bli med, så lenge det også var plass til hans Newcastle band-kamerat, Bruce. Hank og Bruce var begge med i The Drifters (som Cliffs gruppe da het). Dette startet deres karriere som profesjonelle gitarspillere. De møtte faktisk Cliff første gang i en Soho skredderbutikk (Cliff prøvde en lyserød jakke til å ha på scenen) og de hadde sin første øvelse med ham etter å ha blitt med ham hjem til hans foreldre i Cheshunt, Herts.

Hank Marvin brukte den første Fender Stratocaster-gitaren i UK, og denne med dens tremoloarm bidro til den distinktive lyden i The Shadows. Gitaren var importert fra America av Cliff Richard, spesielt for Hank. De prøvde å finne gitaren som James Burton spilte (Ricky Nelsons sologitarist) og så gjennom en Fender-katalog, og antok at Stratokasteren var den beste og dyreste. Burton brukte en Telecaster da Stratokasteren war relativt et nytt produkt. Hank brukte gitaren fra 1959 til 1961, og den ble gitt tilbake til Cliff, da Fender utstyrte hele gruppen med nye røde gitarer. Dette instrumentet eies i dag av Bruce Welch – en gave fra Cliff til Bruce på 1970-tallet som en takk for hjelp for meddelelse på Cliffs album.

Selv om hverken Hank Marvin eller The Shadows var særlig kjent i Statene, til tross for flere deltakelser i Ed Sullivan's Show, så er Marvin oppført av Frank Zappa, som en som tidlig influerte på «the first Mothers of Invention album», og Afrikaa Bambaataa så på gruppens første UK-nummer en single «Apache» som en stor påvirkning.

Hank Marvin har foruten å spille i The Shadows også oppnådd suksess som soloartists, som utøver og plateartist. Han har eksperimentert med stil og materiell og laget rene instrumentale album, og noen kun med sang. F.eks. «All Alone With Friends», ett med kun akustisk gitar, og ett med gitarorkester (The Hank Marvin Guitar Syndicate).

Han var ansvarlig for «Geronimo» for The Shadows og «The Day I Met Marie», og som samarbeider med Bruce Welch, Brian Bennett and John Rostill skrev han andre hits hovedsakelig for Cliff Richard, «I Could Easily Fall in Love with You» and «In the Country».

Hank Marvin hadde i 1988 en gjesterolle ved en konsert av Jean-Michel Jarre. Han hadde også en gjesteopptreden med Dire Straits på Wembley Arena i 1985.

Hank Marvin har bodd i Perth, Western Australia siden 1986.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Hank Marvin, 82605

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]